Onder de huid hebben we allemaal dezelfde bacteriën

BACTERIËN In de huidlaag van de dermis worden dezelfde bacteriën gevonden in leeftijd en geslacht. Dit is aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen in een nieuwe studie die huidmonsters van knieën en heupen heeft bestudeerd. De onderzoekers hopen dat het een stap is in de richting van een beter begrip van waarom huidaandoeningen optreden.

Het bacteriële microbioom op de huid is vergeleken met een vingerafdruk: uniek voor elke persoon. Dit geldt inderdaad voor de opperhuid, de buitenste huidlaag. Maar verderop, in de huidlaag die dermis wordt genoemd, lijken we allemaal op elkaar en hebben we dezelfde bacteriën. Dit wordt aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen in een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift mBio.

“We ontdekten dat het microbioom in de opperhuid uniek is. Het is heel anders en afhankelijk van leeftijd en geslacht. Aan de andere kant is het microbioom in dermis hetzelfde – ongeacht leeftijd en geslacht. Dit is nog niet eerder aangetoond, ”zegt co-auteur Lene Bay, Postdoc bij het Department of Immunology and Microbiology, University of Copenhagen.

De onderzoekers hebben huidmonsters van knieën en heupen bestudeerd. Ze hebben de monsters ontvangen van Deense patiënten die een knieoperatie zouden ondergaan. Alle operaties waren zogenaamde primaire operaties, dat wil zeggen, de patiënten hadden vooraf geen infectie en waren gezond. De resultaten hebben invloed op ons begrip van de huid en de bacteriën. Volgens de onderzoekers is deze kennis belangrijk om beter te worden in het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem bij kinderen en psoriasis en om te begrijpen waarom ze voorkomen.

“Het is belangrijk dat we de veronderstelling laten varen dat we allemaal verschillend zijn en dat het microbioom van de huid er niet zoveel toe doet. We weten wel dat bacteriën een belangrijke rol spelen bij huidaandoeningen. Daarom moeten we de bacteriën en de huid in zijn drie dimensies begrijpen, ”zegt co-auteur Thomas Bjarnsholt, professor aan de afdeling Immunologie en Microbiologie, Universiteit van Kopenhagen.

“Vooral in verband met huidaandoeningen zie je dat de gezonde huidbalans verdwijnt en dat er een opeenhoping is van een dominante bacteriesoort. Hopelijk helpt deze kennis ons om bijvoorbeeld te begrijpen hoe eczeem optreedt en welke onregelmatigheden in de huid plaatsvinden, ”zegt Thomas Bjarnsholt.

  • Het microbioom van de huid bestaat uit miljoenen virussen, bacteriën en schimmels. Het zijn echter goede micro-organismen die de huid helpen beschermen en op het immuunsysteem van het lichaam reageren.
  • Er is ook een microbioom in de darmen dat eveneens uit bacteriën, virussen en schimmels bestaat. De darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij de gezondheid en ziekte van de mens.

Het begrip van het microbioom van de dermis kan ook belangrijk zijn om te begrijpen hoe bijvoorbeeld acute wonden, infecties en chirurgische wonden optreden. Er is altijd een risico op infectie in verband met een operatie. Voor knie- en heupchirurgie is het risico één tot twee procent.

“Het is geen groot probleem, maar er zijn jaarlijks veel knie- en heupoperaties en we zullen in de toekomst steeds meer zien. Daarom zal het een groeiend probleem vormen. Wij zijn van mening dat het microbioom van de dermis van invloed is op het risico op infectie na een operatie, “zegt Lene Bay.

“Wanneer je tijdens de operatie door de huid snijdt, duw je misschien sommige van deze bacteriën nog verder naar beneden. En de onderliggende bacteriën worden niet gereinigd met chirurgische ethanol zoals de bacteriën op de opperhuid. Welke betekenis dat kan hebben en of dit de oorzaak kan zijn van infecties na de operatie is een van de dingen die we nader moeten bestuderen, ”zegt Lene Bay.

De volgende stap van de onderzoekers is om andere huidgebieden te bestuderen. Knieën en heupen zijn droge huidgebieden. Daarom willen onderzoekers ook onderzoek doen naar een vette en vochtige huidhabitat, bijvoorbeeld respectievelijk de bovenrug en de oksel. Op de lange termijn willen de onderzoekers ook huidmonsters van zieke patiënten bestuderen om het microbioom in dermis van gezonde en zieke personen te kunnen vergelijken.