Omringd door zieke collega’s? Je lichaam bereidt zich voor op de strijd

Je kunt misschien niet preventief om ziekteverlof vragen, maar je lichaam bereidt zich al voor op de strijd, zegt Patricia C. Lopes, assistent-professor biologische wetenschappen aan het Schmid College of Science and Technology van Chapman University.

Lopes bestudeert hoe ons lichaam en ons gedrag veranderen zodra we ziek worden.

“Onze fysiologie, met name het immuunsysteem – het systeem dat het lichaam beschermt tegen indringers – is strak gereguleerd”, zegt Lopes. “Als we eenmaal ziek worden, kan onze fysiologie drastisch veranderen om het herstel van de ziekte te ondersteunen.”

Lopes’ artikel in het British Ecological Society tijdschrift Functional Ecology “Anticipating infectie: How parasitism risk changes animal physiology” belicht onderzoek dat aantoont dat er scenario’s zijn waarin onze fysiologie verandert voordat we ziek worden, wanneer het ziekterisico hoog is.

“Met andere woorden,” legt Lopes uit, “onze hersenen kunnen informatie verkrijgen van zieke mensen en vervolgens veranderingen in onze fysiologie teweegbrengen. Het observeren van beelden van zieke mensen kan bijvoorbeeld al een activering van het immuunsysteem veroorzaken.”

Vanuit een algemeen perspectief betekent dit dat parasieten ons leven veel meer beïnvloeden dan eerder werd gedacht, omdat ze onze fysiologie al beïnvloeden nog voordat ze ons binnendringen, zegt ze.

“Hoe dit vermogen om de fysiologie te veranderen voordat ze ziek worden, dieren helpt om te gaan met of te herstellen van ziekten, is niet goed bekend, maar zou grote gevolgen kunnen hebben voor de verspreiding van ziekten en voor de manier waarop we zieke mensen en andere zieke dieren verzorgen en bestuderen,” zegt Lopes.