Obesitas verhoogt risico op tandvleesaandoeningen

Chronische ontsteking veroorzaakt door obesitas kan de ontwikkeling van cellen veroorzaken die botweefsel afbreken, inclusief het bot dat tanden op hun plaats houdt, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Buffalo, dat probeerde het begrip van het verband tussen obesitas en tandvleesaandoeningen te verbeteren.

De studie, voltooid in een diermodel en gepubliceerd in oktober in het Journal of Dental Research, vond dat overmatige ontsteking als gevolg van obesitas het aantal van myeloïde afgeleide suppressorcellen (MDSC) verhoogt, een groep immuuncellen die tijdens ziekte toeneemt om te reguleren immuun functie. MDSC’s, die hun oorsprong vinden in het beenmerg, ontwikkelen zich tot een reeks verschillende celtypen, waaronder osteoclasten (een cel die botweefsel afbreekt).

Botverlies is een belangrijk symptoom van tandvleesaandoeningen en kan uiteindelijk leiden tot tandverlies. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, ook bekend als parodontitis, treft tandvleesziekte meer dan 47% van de volwassenen van 30 jaar en ouder.

“Hoewel er een duidelijk verband is tussen de mate van obesitas en parodontitis, werden de mechanismen die ten grondslag liggen aan de verbanden tussen deze aandoeningen niet volledig begrepen”, zegt Keith Kirkwood, DDS, PhD, hoogleraar orale biologie aan de UB School of Dental Medicine .

“Dit onderzoek promoot het concept dat MDSC-expansie tijdens obesitas om osteoclasten te worden tijdens parodontitis gekoppeld is aan verhoogde alveolaire botvernietiging. Alles bij elkaar ondersteunen deze gegevens de opvatting dat obesitas het risico op parodontaal botverlies verhoogt”, zegt Kyuhwan Kwack, PhD, postdoctoraal medewerker bij de UB-afdeling Orale Biologie.

De studie onderzocht twee groepen muizen die in de loop van 16 weken enorm verschillende diëten kregen: de ene groep een vetarm dieet dat 10% van de energie uit vet haalde, de andere groep een vetrijk dieet dat 45% van de energie uit vet haalde .

Uit het onderzoek bleek dat de vetrijke dieetgroep last had van obesitas, meer ontstekingen en een grotere toename van MDSC’s in het beenmerg en de milt in vergelijking met de vetarme dieetgroep. De vetrijke dieetgroep ontwikkelde ook een significant groter aantal osteoclasten en verloor meer alveolair bot (het bot dat de tanden op hun plaats houdt).

Ook was de expressie van 27 genen die verband houden met de vorming van osteoclasten significant verhoogd in de groep die een vetrijk dieet kreeg.

De bevindingen kunnen meer licht werpen op de mechanismen achter andere chronische inflammatoire, botgerelateerde ziekten die zich gelijktijdig met obesitas ontwikkelen, zoals artritis en osteoporose, zegt Kirkwood.

http://www.buffalo.edu/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/00220345211040729