Nieuwe manier om genezingsfactoren van volwassen stamcellen te oogsten

Een onderzoeksteam van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) heeft een gemakkelijkere manier gevonden om genezende factoren – moleculen die weefselgroei en regeneratie bevorderen – uit volwassen stamcellen te oogsten.

Momenteel ‘conditioneren’ volwassen stamcellen om genezende factoren uit te scheiden door ze in een zuurstofarme kamer te plaatsen of door biochemicaliën of genetische manipulatie te gebruiken.

In laboratoriumexperimenten probeerde het NTU-team van materiaalwetenschappers en biologen echter de fysieke omstandigheden na te bootsen die cellen in het lichaam aantreffen en groeide een bepaald type stamcel – mesenchymale stamcellen (MSC’s) – op een zachter oppervlak dan normaal wordt gebruikt.

MSC’s gekweekt op het zachtere oppervlak, bekend als hydrogel, verhoogden hun secretie van genezende factoren, bekend als het secretoom, in vergelijking met normale groeiende oppervlakken.

Deze methode om MCS’s op hydrogel te laten groeien, een driedimensionaal netwerk van polymeren met een hoog watergehalte, kan mogelijk worden opgeschaald voor massaproductie van genezende factoren door biotechbedrijven.

De bevindingen werden gerapporteerd in Advanced Healthcare Materials door een multidisciplinair team bestaande uit NTU assistent professor Dalton Tay van de School of Materials Science and Engineering, en NTU universitair hoofddocenten Andrew Tan van de Lee Kong Chian School of Medicine en Newman Sze van de School of Biologische Wetenschappen.

In het menselijk lichaam zijn MSC’s aanwezig in veel weefsels, spieren en organen. Wanneer ze weefselschade detecteren, produceren ze genezende factoren om reparaties te versnellen.

Eerdere studies van hetzelfde team toonden aan dat wanneer bio-geconstrueerde secretome werd toegepast op muizenwonden, de wonden na vijf dagen met gemiddeld 71 procent waren gesloten. Muizen waarop het secretoom niet was aangebracht, hadden na vijf dagen wondsluitingen van 60 procent.

Link