Nieuwe inzichten over hoe de huid kan herstellen na ernstige brandwonden

Mensen met ernstige brandwonden of uitgebreide huidletsels worden vaak achtergelaten met extreme littekens, misvormingen en een huid die chronisch strak en jeukend aanvoelt. Dat komt omdat de genezingsprocessen van het lichaam zijn geëvolueerd om zich te concentreren op het voorkomen van infectie door wonden snel te sluiten, in plaats van normaal huidweefsel te regenereren of te herstellen.

Nieuw onderzoek onder leiding van Dr. Jeff Biernaskie, PhD, heeft een spannende sprong voorwaarts gemaakt in het begrijpen van hoe de huid geneest, wat zou kunnen leiden tot medicamenteuze behandelingen om de wondgenezing enorm te verbeteren. De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell, werd mede geleid door Dr. Sepideh Abbasi, PhD, Sarthak Sinha, MD / PhD-kandidaat en Dr. Elodie Labit, PhD, postdoctoraal onderzoeker.

“We identificeerden een specifieke populatie van voorlopercellen die zich in de dermis, het diepe bindweefsel van de huid, bevinden. Voorlopercellen zijn uniek omdat ze celdeling kunnen ondergaan en veel nieuwe cellen kunnen genereren om weefsels te onderhouden of te herstellen. letsel, worden deze huidvoorlopers geactiveerd, prolifereren ze en migreren vervolgens naar de wond waar ze bijna al het nieuwe weefsel genereren dat de wond zal vullen, zowel litteken als geregenereerd weefsel ”, zegt Biernaskie, hoogleraar stamcelbiologie aan de Universiteit van Calgary. Faculteit Diergeneeskunde (UCVM), en de Calgary Firefighters Burn Treatment Society Chair in Skin Regeneration and Wound Healing.

Biernaskie’s intensieve studie, die vijf jaar in de maak is, biedt nieuwe kennis over waarom bepaalde huidcellen nieuwe huid kunnen regenereren in plaats van littekenweefsel te vervormen. Met behulp van geavanceerde genomics-technieken om duizenden individuele cellen op verschillende tijdstippen na verwonding te profileren, vergeleek het onderzoeksteam littekenvormende versus regeneratieve zones in huidwonden.

“Opmerkelijk genoeg ontdekten we dat hoewel deze cellen van dezelfde cellulaire oorsprong komen, verschillende micro-omgevingen in de wond totaal verschillende sets genen activeren. Dit betekent dat de signalen die worden aangetroffen in ‘regeneratieve zones’ van de wond, heractivering bevorderen van genen die typisch zijn betrokken tijdens de ontwikkeling van de huid. Terwijl in littekenvormende zones deze pro-regeneratieve programma’s afwezig of onderdrukt zijn en littekenvormende programma’s domineren. ”

Door met deze bevindingen te werken, toonden de onderzoekers vervolgens aan dat het mogelijk is om de genetische programma’s die de regeneratie van de huid regelen, te wijzigen.

“Wat we hebben laten zien, is dat je de wondomgeving kunt veranderen met medicijnen, of de genetica van deze voorlopercellen direct kunt wijzigen, en beide zijn voldoende om hun gedrag tijdens wondgenezing te veranderen. En dat kan echt indrukwekkende effecten hebben op de genezing van die cellen. omvat regeneratie van nieuwe haarzakjes, klieren en vet in de gewonde huid “, zegt Biernaskie.

Dit onderzoek biedt kritische inzichten in de moleculaire signalen die littekenvorming veroorzaken tijdens wondgenezing en identificeert een aantal genetische signalen die fibrose kunnen overwinnen en echte regeneratie van de volwassen huid kunnen bevorderen.

“Dit proof of principle is echt belangrijk, omdat het suggereert dat de volwassen wondgevoelige cellen inderdaad een latent regenererend vermogen herbergen, het hoeft alleen maar te worden ontmaskerd”, zegt Biernaskie. “Nu zijn we actief op zoek naar aanvullende routes die mogelijk betrokken zijn. We hopen een cocktail van medicijnen te ontwikkelen die we veilig kunnen toedienen aan mens en dier om genetische programma’s die littekenvorming initiëren volledig te voorkomen om zo de kwaliteit van huidgenezing. ”

Persbericht Universiteit van Calgary