Nieuwe details mbt ontstekingen die hartaandoeningen bevorderen

Een hoog cholesterolgehalte en ontstekingen zijn de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen, en een ontstoken opeenhoping van lipiden kan de bloedtoevoer via een kransslagader afsnijden en een hartaanval veroorzaken. Omdat witte bloedcellen, die zich gewoonlijk verdedigen tegen infecties, in deze situaties ontstekingen veroorzaken, heeft een team onder leiding van wetenschappers van het Massachusetts General Hospital (MGH) onlangs aspecten bestudeerd die verband houden met de productie van de cellen. De inzichten van de groep, die zijn gepubliceerd in Nature Cardiovascular Research, kunnen leiden tot nieuwe strategieën om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen.

“Bij patiënten met hartaandoeningen zijn er meer witte bloedcellen”, zegt senior auteur Matthias Nahrendorf, MD, PhD, een onderzoeker in MGH’s Center for Systems Biology en een professor in radiologie aan de Harvard Medical School. “Veel van deze cellen zijn te vinden in een plaque – de opeenhoping van vetten, cholesterol en andere stoffen in een bloedvat – waar ze aankomen nadat ze in het beenmerg zijn geboren en door de bloedbaan zijn gemigreerd. Maar wat leidt tot hun verhoogde beenmergproductie is niet duidelijk.”

Door experimenten uitgevoerd in menselijk beenmerg en muizen, ontdekten Nahrendorf en zijn collega’s dat hoge bloeddruk, atherosclerose en het optreden van een hartaanval elk veranderingen in het aantal bloedvaten in het beenmerg kunnen veroorzaken. Deze kenmerken van hart- en vaatziekten veranderden ook de structuur en functie van de beenmergvaten en beïnvloedden de afgifte van factoren die de productie en migratie van witte bloedcellen reguleren.

“Als gevolg daarvan waren er meer witte bloedcellen in het lichaam beschikbaar, en deze toename, leukocytose genaamd, veroorzaakt overal ontstekingen, ook in de slagaders en het hart”, legt Nahrendorf uit. “Deze studie stelt ons in staat om nu te onderzoeken hoe we de productie van witte bloedcellen tot normale waarden kunnen verminderen, waardoor ontstoken plaques overal in het lichaam kunnen worden afgekoeld.”

Co-auteurs zijn onder meer MGH’s David Rohde, MD, Katrien Vandoorne, PhD en anderen.

Financiering voor de studie werd verstrekt door de National Heart, Lung and Blood Institute Grant P01HL142494.

“Deze studie levert sterk bewijs dat hart- en vaatziekten de vasculatuur van het beenmerg en bijgevolg de bloedstamcelactiviteit aantasten”, zegt Michelle Olive, Ph.D., programmamedewerker bij de afdeling Cardiovascular Sciences van het National Heart, Lung and Blood Institute, onderdeel van de National Institutes of Health. “Dit werk werpt nieuw licht op de belangrijke rol die de vasculaire beenmergniche speelt en hoe ontstekingen ontstaan. Het zou kunnen leiden tot nieuwe doelen en behandelingen voor hartaandoeningen, de belangrijkste doodsoorzaak.”