Waarom je bij een verkoudheid minder kans hebt om griep te krijgen

Mensen hadden minder kans om griep of een verkoudheid veroorzakend rhinovirus te krijgen als ze al besmet waren met het andere virus, een nieuwe studie door wetenschappers van de Medical Research Council-Universiteit van Glasgow Centre for Virus Research.

Inzicht in hoe deze verschillende virussen elkaar remmen, kan de planning van de volksgezondheid helpen om voorspellingsmodellen te verbeteren die uitbraken van ademhalingsziekten en strategieën voor het beheersen van de verspreiding van ziekten voorspellen, zeggen de wetenschappers.

Eerder is waargenomen dat verkoudheidsinfecties minder frequent voorkomen in het griepseizoen en vice versa. De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, is de eerste studie met voldoende voorbeelden om sterk bewijs te leveren voor deze interactie op zowel populatie- als individueel niveau.

Monsters van 44.230 gevallen van acute aandoeningen van de luchtwegen, bij 36.157 patiënten, werden gedurende negen jaar getest op 11 soorten ademhalingsvirussen in NHS Greater Glasgow en Clyde. Met behulp van deze gegevens ontdekten de onderzoekers dat 35% positief testte op een virus en daarvan was 8% gelijktijdig besmet met meer dan één type virus.

De meest opvallende interactie die ze vonden was tussen influenza A-virussen en rhinovirussen, een type virus dat verkoudheid kan veroorzaken. Computermodellering van de gegevens wees uit dat de remmende interacties tussen influenza en rhinovirussen zowel bij individuele mensen als op populatieniveau leken op te treden.

Patiënten met influenza A hadden ongeveer 70% minder kans om ook met rhinovirus te worden geïnfecteerd, dan patiënten met de andere virustypen.

Dr. Sema Nickbakhsh, van de MRC-Universiteit van Glasgow Centre for Virus Research aan de University of Glasgow, die de eerste auteur van het papier was, zei: “Een echt opvallend patroon in onze gegevens is de afname in gevallen van het ademhalingsvirus rhinovirus, dat is meestal een mild, verkoudheid veroorzakend virus, dat optreedt in de winter, rond de tijd dat griepactiviteit toeneemt.

“Op dezelfde manier als leeuwen en gevlekte hyena’s strijden om voedselbronnen in de Masai Mara, geloven we dat ademhalingsvirussen kunnen strijden om hulpbronnen in de luchtwegen. Er zijn verschillende mogelijkheden die we onderzoeken, zoals deze virussen concurreren voor cellen om te infecteren in het lichaam, of de immuunrespons op het ene virus maakt het moeilijker voor een ander niet-verwant virus om dezelfde persoon te infecteren. ”

Van virussen van dezelfde soort – bijvoorbeeld verschillende griepstammen – kan worden verwacht dat ze concurreren of een overlappende immuunrespons in het lichaam genereren, maar de onderzoekers zeggen wat deze bevindingen interessant maakt, is de interactie tussen volledig verschillende soorten virussen.

Dr. Pablo Murcia, van de MRC-Universiteit van Glasgow Centrum voor Virusonderzoek aan de Universiteit van Glasgow, die het onderzoek leidde, zei: “Traditioneel hebben mensen virussen afzonderlijk bestudeerd – u bestudeert alleen griep of rhinovirus – maar we hebben hier aangetoond dat we deze virussen ook samen moeten bestuderen alsof het een ecosysteem is. Mijn team doet nu experimenten om te proberen te begrijpen hoe ademhalingsvirussen, waaronder influenza en rhinovirus, op elkaar inwerken. Als we begrijpen hoe virussen op elkaar inwerken en hoe bepaalde virale infecties elkaar kunnen begunstigen of remmen, kunnen we misschien betere manieren ontwikkelen om virussen aan te pakken. ”

“Het bestuderen van interacties tussen virussen zou kunnen helpen verklaren waarom verschillende virussen in verschillende seizoenen circuleren of waarom ze verschillende leeftijdsgroepen beïnvloeden, en in het lichaam waarom bepaalde soorten virussen verschillende delen van de luchtwegen infecteren, zoals de neus of de longen.”

Een voorbeeld van hoe deze virussen ook van invloed kunnen zijn op elkaars verspreiding op bevolkingsniveau, is onder meer dat als een persoon met een virus is geïnfecteerd, deze waarschijnlijker thuisblijft en dus geen ander virus oploopt.

Beperkingen van het onderzoek omvatten dat de waargenomen correlaties niet kunnen aantonen wat deze interacties veroorzaakt en dat monsters alleen werden genomen van mensen met symptomen van een luchtweginfectie, dus het kan niet vastleggen hoe de virussen zich gedragen bij mensen die geen symptomen ontwikkelen.

Dr. Nickbakhsh voegde eraan toe: “Een belangrijk ding om op te merken met dit onderzoek is dat we kijken naar gemiddelde risico’s van een zeer groot aantal patiënten die gezondheidszorg hebben gezocht – dat wil niet zeggen dat incidentele individuen niet kunnen worden geïnfecteerd met griep en tegelijkertijd een verkoudheidsvirus. ‘

In het onderzoek werd gekeken naar de interactie van 11 virussen. Het vond wel relaties tussen enkele van de andere virusparen, maar deze waren niet consistent op zowel het niveau van de individuele gastheer als het populatieniveau, wat de studie wel vond voor influenza A en rhinovirus.

De studie werd voornamelijk gefinancierd door de Medical Research Council, onderdeel van UK Research and Innovation.

De paper: ‘Virus-virus interacties beïnvloeden de populatiedynamiek van griep en verkoudheid’ door S Nickbakhsh et al. zal worden gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences. Link naar de paper:

http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1911083116

Professor Louise Matthews, van de Universiteit van Glasgow, is co-overeenkomstige auteur. De auteurs werden ook ondersteund door de National Science Foundation, Biotechnology and Biological Sciences Research Council, het Foods Standards Agency en de Scottish Government Rural and Environment Science and Analytical Services Division, als onderdeel van het Centre of Expertise on Animal Disease Outbreaks.

Bron: https://www.gla.ac.uk/news/headline_703609_en.html

Met toestemming vertaald