Mediterraan dieet bevordert de vruchtbaarheid

Met de nadruk op fruit, groenten en peulvruchten, wordt het mediterraan dieet al lang geprezen om zijn vele gezondheidsvoordelen. Nu toont nieuw onderzoek aan dat het ook kan helpen bij het overwinnen van onvruchtbaarheid, waardoor het een niet opdringerige en betaalbare strategie is voor koppels die proberen zwanger te worden.

Uit de review, uitgevoerd door Monash University, de University of the Sunshine Coast en de University of South Australia, bleek dat het mediterraan dieet de vruchtbaarheid, het succes van kunstmatige voortplantingstechnologie (ART) en de kwaliteit van het sperma bij mannen kan verbeteren.

Concreet stelden onderzoekers vast dat de ontstekingsremmende eigenschappen van een mediterraan dieet de kansen op conceptie van paren kunnen verbeteren.

Onvruchtbaarheid is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat wereldwijd 48 miljoen paren en 186 miljoen individuën treft.

UniSA-onderzoeker, dr. Evangeline Mantzioris, zegt dat het aanpassen van preconceptionele voeding een niet-invasieve en potentieel effectieve manier is om e vruchtbaarheidd te verbeteren.

“De beslissing om een baby te krijgen is één van de grootste in het leven, maar als de dingen niet gaan zoals gepland, kan het erg stressvol zijn voor beide partners”, zegt dr. Mantzioris.

“Onderzoek toont aan dat ontstekingen de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen kunnen aantasten, wat de kwaliteit van het sperma, de menstruatiecyclus en de innesteling beïnvloedt. In deze studie wilden we dus zien hoe een dieet dat ontstekingen vermindert, zoals het mediterraan dieet, de vruchtbaarheid zou kunnen verbeteren.

“Het is bemoedigend dat we consistent bewijs hebben gevonden dat we door een ontstekingsremmend dieet te volgen – een dieet met veel meervoudig onverzadigde of ‘gezonde’ vetten, flavonoïden (zoals groene bladgroenten) en een beperkte hoeveelheid rood en verwerkt vlees – de vruchtbaarheid kunnen verbeteren.”

Het mediterraan dieet is voornamelijk plantaardig en omvat volle granen, extra virgin olijfolie, fruit, groenten, bonen en peulvruchten, noten, kruiden en specerijen. Yoghurt, kaas en magere eiwitbronnen zoals vis, kip of eieren; rood vlees en vleeswaren worden slechts in kleine hoeveelheden gegeten.

Ter vergelijking: een westers dieet bestaat uit overmatige verzadigde vetten, geraffineerde koolhydraten en dierlijke eiwitten, waardoor het energierijk is en voedingsvezels, vitamines en mineralen mist. Doorgaans wordt een westers dieet geassocieerd met hogere niveaus van ontsteking.

Monash University-onderzoeker, Simon Alesi, zegt dat het begrijpen van het verband tussen ontstekingsremmende diëten, zoals het mediterraan dieet, en vruchtbaarheid, een gamechanger kan zijn voor stellen die een gezin willen stichten.

“Het mediterraan dieet wordt consequent gerangschikt onder de gezondste diëten ter wereld. Maar wetende dat het ook de kansen om zwanger te worden en een baby te krijgen kan vergroten, is buitengewoon veelbelovend, “zegt Alesi.

“Het aanpassen van uw dieet is een niet-opdringerige en betaalbare strategie die mogelijk de onvruchtbaarheid zou kunnen verbeteren.

“Natuurlijk moet er meer onderzoek worden gedaan, maar op zijn minst zal het overschakelen op een mediterraan dieet niet alleen de algehele gezondheid verbeteren, maar ook de kansen vergroten om zwanger te worden.”

Vertaling: Andre Teirlinck