Fabrikanten met vrouwelijke bestuurders reageren sneller op terugroepacties

Bedrijven in medische producten, zoals bedrijven die geneesmiddelen en medische hulpmiddelen maken, nemen beslissingen op een heel andere manier terug wanneer vrouwen worden toegevoegd aan hun raad van bestuur, volgens een nieuwe studie van professoren aan vier universiteiten, waaronder Indiana University.

In levensbedreigende situaties waarin defecte medische producten een consument kunnen doden, herinneren bedrijven met vrouwelijke bestuurders zich veel sneller terug. Voor minder ernstige gevallen waarin er meer discretie is in het terugroepingsbesluit, komen terugroepacties vaker voor bij bedrijven met vrouwen in hun raden van bestuur.

Beide bevindingen wijzen op een meer sociaal bewuste en responsieve besluitvormingscultuur met betrekking tot productkwaliteit wanneer vrouwen in de raad van bestuur van een bedrijf zitten.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Manufacturing & Service Operations Management, wordt verondersteld de eerste te zijn die onderzoekt hoe de vertegenwoordiging van de vrouwelijke raad zich verhoudt tot operations management, met name in de context van besluitvorming over het terugroepen van producten.

“Ons onderzoek toont aan dat er een verschil is in echte en belangrijke veiligheidsresultaten voor consumenten, tussen bedrijven die vrouwen in hun bestuur hebben en bedrijven die dat niet hebben”, zegt George Ball, assistent-professor operaties en beslissingstechnologieën aan de Indiana University Kelley School van zaken.

Andere auteurs van het onderzoek zijn Kaitlin Wowak, assistent-professor bij de afdeling Informatie, Analyse en Operaties van het Mendoza College of Business van de Universiteit van Notre Dame; Corinne Post, hoogleraar management aan Lehigh University; en Dave Ketchen, de Harbert Eminent Scholar aan de Auburn University.

Bedrijven met vrouwelijke bestuurders kondigden terugroepingen aan van producten met de ernstigste, levensbedreigende defecten 28 dagen eerder dan bij bedrijven waar de raad volledig mannelijk was. Dit komt neer op een vermindering van 35 procent in de tijd tussen het moment waarop dergelijke bedrijven voor het eerst op de hoogte werden gebracht van een defect en wanneer werd besloten het product terug te roepen.

De onderzoekers ontdekten ook dat bedrijven met vrouwelijke regisseurs 120 procent vaker terugroepen van productdefecten die minder ernstig zijn en gemakkelijker te verbergen voor toezichthouders. Deze situaties gingen vaak gepaard met problemen met verpakking en etikettering. Dit is gelijk aan 12 meer van dit soort terugroepacties per bedrijf.

Een jaar geleden was Californië de eerste staat die eiste dat alle openbare bedrijven met het hoofdkantoor in de staat ten minste één vrouwelijke directeur hebben. De Europese Commissie geeft het mandaat dat alle bedrijven die in Europa zijn gevestigd, minstens 40 procent vrouwelijke vertegenwoordiging in hun raden hebben.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat vrouwen, in vergelijking met mannen, meer risicomijdend zijn, de regels nauwkeuriger volgen en nagaan hoe hun beslissingen een breder scala aan belanghebbenden beïnvloeden.

Terwijl de toevoeging van slechts één vrouwelijke bestuurder de manier veranderde waarop beslissingen werden genomen in vergelijking met bedrijven met een volledig mannelijke raad, veranderden de terugroepbeslissingen steeds wanneer elke extra vrouw aan de raad wordt toegevoegd. Ernstige terugroepacties worden sneller teruggeroepen en discretionaire terugroepacties met een lage ernst komen vaker voor, aangezien elke extra vrouwelijke regisseur werd toegevoegd.

De studie was gebaseerd op terugroepgegevens die waren verkregen via een Freedom of Information Act-verzoek en terugroeptijdgegevens die waren verstrekt door de Food and Drug Administration. Onderzoekers analyseerden 4.271 terugroepingen van medische producten van 2002 tot 2013 bij 92 beursgenoteerde bedrijven voor medische producten die gereguleerd worden door de FDA.