Luchtvervuiling kan de botgezondheid verslechteren

Een nieuwe studie van het CHAI-project met meer dan 3.700 mensen in India ontdekte een relatie tussen luchtvervuiling en een hoger risico om osteoporose te ontwikkelen

Enkele effecten van luchtvervuiling op gezondheid zijn goed gedocumenteerd – longkanker, beroerte, aandoeningen aan de luchtwegen en de longen maar voor anderen is er minder wetenschappelijk bewijs. Dat is het geval met de gezondheid van de botten, er zijn slechts enkele onderzoeken en de resultaten zijn niet doorslaggevend.

Nu blijkt uit een studie in India geleid door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), en een instelling ondersteund door “La Caixa” dat er een verband is tussen blootstelling aan luchtvervuiling en een slechte botgezondheid.

Osteoporose is een ziekte waarbij de dichtheid en kwaliteit van het bot wordt verminderd. Wereldwijd is het verantwoordelijk voor een aanzienlijke ziektelast en de prevalentie ervan is zal naar verwachting toenemen door veroudering van de bevolking. De nieuwe studie uitgevoerd door het CHAI Project, geleid door ISGlobal en gepubliceerd in Jama Network Open, analyseerde het verband tussen luchtvervuiling en botgezondheid in meer dan 3.700 mensen uit 28 dorpen buiten de stad Hyberabad, in het zuiden van India.

De auteurs gebruikten een lokaal ontwikkeld model om de blootstelling buitenshuis te schatten van het verblijf in luchtvervuiling door fijne deeltjes (zwevende deeltjes met een diameter van 2,5 µm of minder) en zwarte koolstof. De deelnemers vulden ook een vragenlijst over het type brandstof dat wordt gebruikt om te koken. De auteurs hebben dit gekoppeld informatie met beengezondheid beoordeeld met behulp van een speciaal type radiografie dat meet botdichtheid, dual-energy röntgenabsorptiometrie genoemd, en gemeten botmassa op de lumbale wervelkolom en de linkerheup.

De resultaten toonden aan dat blootstelling aan luchtvervuiling, met name aan fijne deeltjes, werd geassocieerd met lagere niveaus van botmassa. Er was geen verband gevonden bij gebruik van biomassa voor koken. “Deze studie draagt ​​bij aan de beperkte en onduidelijke literatuur over luchtvervuiling en botgezondheid, ”legt Otavio T. Ranzani, ISGlobal onderzoeker en eerste auteur van de
studie.

Over de mogelijke mechanismen die aan deze associatie ten grondslag liggen, zegt hij “Inademing van vervuilende deeltjes kan leiden tot verlies van botmassa door de oxidatieve stress en ontstekingen veroorzaakt door luchtvervuiling ”. Jaarlijkse gemiddelde blootstelling aan PM2,5 uit de omgeving was 32,8 µg / m3, ver boven het maximum aanbevolen niveaus door de Wereldgezondheidsorganisatie (10 µg / m3). 58% van deelnemers gebruikten biomassa om te koken. “Onze bevindingen dragen bij aan een groeiend bewijsmateriaal dat erop wijst dat fijnstofvervuiling relevant is voor de gezondheid van de botten bij een breed scala aan luchtvervuilingsniveaus, inclusief niveaus die worden gevonden in landen met een hoog inkomen en een laag en gemiddeld inkomen ”, zegt Cathryn Tonne, coördinator van de studie en van het CHAI-project. “