Lichttherapie helpt brandwonden sneller te genezen

Lichttherapie kan de genezing van brandwonden versnellen, volgens een door de Universiteit van Buffalo geleid onderzoek.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports, bleek dat fotobiomodulatietherapie – een vorm van lichttherapie met een lage dosis die pijn kan verlichten en genezing en weefselregeneratie kan bevorderen – het herstel van brandwonden versnelt en ontstekingen bij muizen verminderde door endogene TGF‐beta 1 te activeren. een eiwit dat de celgroei en -deling regelt.

De bevindingen kunnen van invloed zijn op therapeutische behandelingen voor brandwonden, die jaarlijks meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd treffen, zegt hoofdonderzoeker Praveen Arany, DDS, PhD, assistent-professor orale biologie aan de UB School of Dental Medicine.

“Fotobiomodulatietherapie is effectief gebruikt bij ondersteunende kankerzorg, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en de ziekte van Alzheimer”, zegt Arany. “Een gemeenschappelijk kenmerk van deze aandoeningen is de centrale rol van ontstekingen. Dit werk levert bewijs voor het vermogen van door fotobiomodulatie geactiveerde TGF-beta 1 om de ontsteking te verminderen, terwijl het weefselregeneratie bevordert met behulp van een elegant, transgeen brandwondmodel.”

De studie mat het effect van fotobiomodulatie op het sluiten van derdegraads brandwonden over een periode van negen dagen.

De behandeling veroorzaakte TGF‐beta 1, dat verschillende celtypen stimuleerde die betrokken zijn bij genezing, waaronder fibroblasten (de belangrijkste bindweefselcellen van het lichaam die een belangrijke rol spelen bij weefselherstel) en macrofagen (immuuncellen die ontstekingen verminderen, celresten opruimen en infectie bestrijden).

De onderzoekers ontwikkelden ook een nauwkeurig brandgenezingsprotocol voor fotobiomodulatiebehandelingen om ervoor te zorgen dat extra thermische verwondingen niet onbedoeld worden gegenereerd door lasergebruik.

De effectiviteit van fotobiomodulatie bij het behandelen van pijn en het stimuleren van genezing is gedocumenteerd in honderden klinische onderzoeken en duizenden academische artikelen. De therapie werd onlangs aanbevolen als standaardbehandeling voor pijnverlichting van met kanker geassocieerde orale mucositis (ontsteking en laesies in de mond) door de Multinational Association for Supportive Care in Cancer.