Lichaamsbeweging vermindert chronische ontstekingen

Lichaamsbeweging verhoogt de lichaamseigen cannabisachtige stoffen, die op hun beurt ontstekingen helpen verminderen en mogelijk kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde aandoeningen zoals artritis, kanker en hartaandoeningen.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in Gut Microbes, ontdekten experts van de Universiteit van Nottingham dat inspanningsinterventie bij mensen met artritis niet alleen hun pijn verminderde, maar ook de niveaus van ontstekingsstoffen (cytokines genaamd) verlaagde. Het verhoogde ook de niveaus van cannabisachtige stoffen die door hun eigen lichaam worden geproduceerd, endocannabinoïden genaamd. Interessant is dat de manier waarop lichaamsbeweging tot deze veranderingen leidde, kwam door het veranderen van de darmmicroben.

Van lichaamsbeweging is bekend dat het chronische ontstekingen vermindert, die op hun beurt vele ziekten veroorzaken, waaronder kanker, artritis en hartaandoeningen, maar er is weinig bekend over hoe het ontstekingen vermindert.

Een groep wetenschappers, geleid door professor Ana Valdes van de School of Medicine aan de universiteit, testte 78 mensen met artritis. Achtendertig van hen deden zes weken lang elke dag 15 minuten spierversterkende oefeningen en 40 deden niets.

Aan het einde van het onderzoek hadden deelnemers die de inspanningsinterventie deden niet alleen hun pijn verminderd, maar ze hadden ook meer microben in hun darmen van het soort dat ontstekingsremmende stoffen produceert, lagere niveaus van cytokines en hogere niveaus van endocannabinoïden.

De toename van endocannabinoïden was sterk gekoppeld aan veranderingen in de darmmicroben en ontstekingsremmende stoffen geproduceerd door darmmicroben, SCFAS genaamd. In feite was ten minste een derde van de ontstekingsremmende effecten van het darmmicrobioom te danken aan de toename van endocannabinoïden.

Ons onderzoek toont duidelijk aan dat lichaamsbeweging de lichaamseigen cannabisachtige stoffen verhoogt, wat op veel aandoeningen een positieve invloed kan hebben. Naarmate de belangstelling voor cannabidiololie en andere supplementen toeneemt, is het belangrijk om te weten dat eenvoudige leefstijl aanpassingen zoals lichaamsbeweging endocannabinoïden kunnen moduleren.”

Aldus dokter Amrita Vijay, onderzoeksmedewerker aan de School of Medicine en hoofdauteur van het artikel.

Vertaling: Andre Teirlinck