Levens bedreigende schimmelinfecties bij behandelde tbc-patiënten

Een onderzoek onder tuberculosepatiënten in zes ziekenhuizen in Jakarta heeft uitgewezen dat tot 13 procent van hen aan het einde van hun behandeling een schimmelinfectie aan de longen – of aspergillose – had.

De bevindingen kunnen, waarschuwt het onderzoeksteam van Universitas Indonesia en de Universiteit van Manchester, gevolgen hebben voor de hele wereld waar tbc wordt gevonden.

De studie volgde 216 patiënten, waaruit bleek dat acht procent aspergillose had na zes maanden – het einde van hun tbc-therapie. Nog eens vijf procent had het waarschijnlijk al doorgemaakt.

De studie gepubliceerd in Thorax heeft grote implicaties voor het land met het op twee na hoogste aantal tbc-patiënten ter wereld: in 2020 waren er 824.000 gevallen met bijna 100.000 doden.

Hoewel de meeste mensen herstelden van tbc, ontdekten de onderzoekers dat ze vervolgens werden getroffen door de slopende longinfectie.

Als de resultaten van het onderzoek landelijk worden herhaald, kunnen ongeveer 52.000 Indonesische patiënten direct na het herstel van tuberculose op dezelfde manier door de aandoening worden getroffen. De onderzoeksresultaten vertalen zich naar ongeveer 600.000 mensen die wereldwijd na hun herstel van tbc werden aangetast door aspergillose.

Professor David Denning van de Universiteit van Manchester is Chief Executive van het Global Action Fund for Fungal Infections (GAFFI) en programmaleider voor respiratoire schimmelinfecties van het Manchester Biomedical Centre (BRC) van het National Institute for Health Research (NIHR).

Het ademhalingsthema van het NIHR Manchester BRC helpt de ziekteprogressie en symptomen voor mensen met luchtwegaandoeningen te verminderen door te werken aan een vroegere diagnose en een meer gerichte aanpak.

Professor Denning zei: “We weten al dat de overleving van mensen met onbevestigde tbc slechter is dan die van wie de tbc-infectie in het laboratorium is bevestigd. “Dat vergroot de kans dat de verkeerde behandelingen aan deze patiënten worden gegeven.”

“Deze overlevingsgegevens worden echter niet routinematig verzameld door de Wereldgezondheidsorganisatie, dus het is moeilijk om het categorisch te weten.”

Het werk werd geleid door Drs Findra Setianingrum en Anna Rozaliyani van Universitas Indonesia in Indonesië.

Dr. Rozaliyani zei: “Er lijken zoveel patiënten te overlijden aan tbc, maar onze studie roept de belangrijke vraag op van een gemiste diagnose van een schimmellongziekte en gemiste kansen voor behandeling met antischimmel therapie.

“We zijn nu veel waakzamer voor aspergillose bij patiënten zonder een bevestigde diagnose van tbc of bij degenen die niet volledig herstellen.” Professor Denning voegde eraan toe: “Dit is de eerste studie om te documenteren hoeveel mensen die een tbc-therapie voltooien chronische pulmonale aspergillose ontwikkelen.

“De getroffenen waren vaker mannen, diabetespatiënten en ouderen. Sommige gegevens wijzen op een mortaliteit van 20 procent in het eerste jaar voor deze schimmel longinfectie, dus de import van deze resultaten is zeer belangrijk.”

Vertaling: Andre Teirlinck