Lawaai kan het risico op dementie beïnvloeden

Resultaten van een nieuwe studie gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia Support tonen aan dat lawaai het risico op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd kan beïnvloeden.

Onderzoekers bestudeerden 5227 deelnemers van het Chicago Health and Aging Project die 65 jaar of ouder waren, van wie 30% een lichte cognitieve stoornis en 11% de ziekte van Alzheimer hadden. Ze vonden dat personen die overdag geconfronteerd werden met 10 decibel meer geluid in de buurt van hun woningen 36% meer kans hadden op milde cognitieve stoornissen en 30% meer kans op de ziekte van Alzheimer.

“Deze bevindingen suggereren dat binnen typisch stedelijke gemeenschappen in de Verenigde Staten hogere geluidsniveaus invloed hebben op de hersenen van oudere volwassenen en het voor hen moeilijker maken om zonder hulp te functioneren. Dit is een belangrijke bevinding aangezien miljoenen Amerikanen momenteel  hoge geluidsniveaus moeten doorstaan,” zei senior auteur Sara D. Adar, ScD, van de University of Michigan School of Public Health.   Ann Arbor, Professor Adar voegde eraan toe: “Hoewel in de Verenigde Staten lawaai tot op heden niet veel aandacht kreeg ligt hier een kans voor de volksgezondheid, want er zijn interventies die de blootstellingen kunnen verminderen, zowel op individueel als op populatieniveau.”

De studie werd gesubsidieerd door de Alzheimer’s Association en het National Institute on Aging.

Links

http://newsroom.wiley.com/

http://dx.doi.org/10.1002/alz.12191

https://sph.umich.edu/faculty-profiles/adar-sara.html

Vertaling: Andre Teirlinck