Langere jonge mannen hebben mogelijk een lager risico op dementie

Mannen die langer zijn op de leeftijd van dienstplicht, als een indicator van vroege levensomstandigheden, hebben mogelijk een lager risico op dementie op oudere leeftijd, suggereert een onderzoek van de Faculteit Gezondheid en Geneeskunde van de Universiteit van Kopenhagen en het Centre for Clinical Onderzoek en preventie, Bispebjerg en Frederiksberg Hospital.

Het is van essentieel belang manieren te vinden om personen met een risico op dementie te identificeren. Het kan mensen helpen preventieve maatregelen te nemen of hun toekomstige zorg te plannen. De studie geeft aan dat de lengte van jonge volwassenen een mogelijke risicofactor kan zijn om te overwegen.

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat lengte een risicofactor voor dementie kan zijn, maar veel van dit onderzoek kon geen rekening houden met genetische, omgevings- of andere vroege levensfactoren die verband kunnen houden met zowel hoogte als dementie.

“We wilden zien of lichaamslengte bij jonge mannen wordt geassocieerd met de diagnose van dementie, terwijl we onderzoeken of intelligentietestscores, opleidingsniveau en onderliggende milieu- en genetische factoren die door broers worden gedeeld de relatie verklaren”, zegt hoofdauteur Terese Sara Høj Jørgensen, Universitair docent bij de sectie Sociale geneeskunde van het Departement Volksgezondheid.

“Een belangrijke kracht van ons onderzoek is dat het is gecorrigeerd voor de potentiële rol van onderwijs en intelligentie bij het risico op dementie bij jonge mannen, die beide cognitieve reserves kunnen opbouwen en deze groep minder kwetsbaar maken voor het ontwikkelen van dementie,” zegt senior auteur Merete Osler, Klinisch professor aan de Universiteit van Kopenhagen en aan het Centrum voor Klinisch Onderzoek en Preventie, Bispebjerg en Frederiksberg Hospital.