Lage niveaus van elektrische stroom kunnen pijn blokkeren

Een team van King’s College London, University of Michigan en Presidio Medical Inc. heeft een studie gepubliceerd in Science Translational Medicine, waarin wordt aangetoond dat lage elektrische stroomniveaus kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat pijnsignalen in zenuwen de hersenen bereiken, wat resulteert in een duidelijke afname van de pijnniveaus die deelnemers ervaren.

Eerdere studies hebben aangetoond dat elektrische neuromodulatie (de verandering van pijnperceptie door gerichte afgifte van elektrische impulsen) kan worden gebruikt als alternatief voor medicatie en meer specifiek opioïden. Voorheen waren elektrische benaderingen afhankelijk van het activeren van neurale circuits om pijnsignalering indirect te onderdrukken. De nieuwe ULF-behandeling remt in plaats daarvan direct pijnsignalen voordat ze naar de hersenen kunnen worden doorgegeven.

Onderzoekers in het laboratorium van Scott Lempka, Ph.D., assistent-professor biomedische technologie en anesthesiologie, voerden de computationele modellering uit in het onderzoek, met als doel het onderzoeken van de potentiële wetenschappelijke mechanismen van de onmiddellijke en vertraagde geleidingsblokeffecten waargenomen in de preklinische experimenten en om inzicht te geven in de dramatische pijnverlichting die in de klinische proef werd waargenomen.

Zei Lempka: “Deze technologie is buitengewoon opwindend omdat het een nieuwe benadering biedt voor de behandeling van chronische pijn. Het heeft het vermogen om pijnsignalering direct te remmen, terwijl andere neuromodulatiebenaderingen doorgaans afhankelijk zijn van het activeren van neurale circuits om de overdracht van pijn meer indirect te verminderen.”