Aspirine kan zwangerschapskansen vrouw na miskramen verbeteren

In tegenstelling tot eerdere bevindingen, kan een behandeling met lage doses aspirine vóór de conceptie en tijdens de vroege zwangerschap de zwangerschapskansen en levendgeborenen verhogen bij vrouwen die een of twee eerdere miskramen hebben meegemaakt, suggereert een onderzoek door onderzoekers van de National Institutes of Health. In plaats van alleen te kijken naar het verschil in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die aspirine kregen en vrouwen die een placebo kregen, verklaarde de studie ook verschillen in het totale gebruik van aspirine tussen vrouwen die van het dagelijkse regime afweken en degenen die zich eraan hielden.

Het onderzoeksteam werd geleid door Enrique Schisterman, Ph.D., van de afdeling Epidemiologie van NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) en collega’s. Het verschijnt in de Annals of Internal Medicine.

De effecten van aspirine in zwangerschap en voortplanting (EAGeR), gepubliceerd in 2014, omvatten meer dan 1.000 vrouwen tussen 18 en 40 jaar oud met een of twee eerdere miskramen. De vrouwen kregen dagelijks een lage dosis aspirine (81 milligram) of een placebo terwijl ze probeerden zwanger te worden. Als ze zwanger zouden worden, zouden ze dit regime blijven krijgen tot de 36e week van de zwangerschap. Hoewel de studie geen algemeen verschil vond in de percentages zwangerschapsverliezen tussen de twee groepen, was er een hoger geboortecijfer voor de subgroep van vrouwen die slechts één eerdere miskraam hadden gehad vóór de twintigste week van de zwangerschap.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke analyse, werd bij de huidige heranalyse gekeken of een deelnemer zich aan de behandeling hield of dagen oversloeg of volledig stopte vanwege bijwerkingen zoals bloeding, misselijkheid of braken. Vergeleken met de placebogroep leidde het volgen van het aspirine-regime gedurende vijf tot zeven dagen per week op elke 100 vrouwen tot acht positieve zwangerschapstests, zes minder zwangerschapsverliezen en culmineerde in 15 meer levendgeborenen. Vrouwen die de therapie vier dagen per week volgden, hadden vergelijkbare resultaten. De onderzoekers concludeerden dat het innemen van een lage dosis aspirine, minstens vier dagen per week, de kans op zwangerschap en levend geboren worden bij deze groep vrouwen zou kunnen verbeteren.

Links

https://www.nichd.nih.gov/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33493011/