Lage bloedstroom in hersenen kan vroeg teken zijn van Parkinson

Patiënten met een REM-slaapgedragsstoornis hebben een veranderde bloedstroom in de hersenen, wat kan leiden tot zuurstofgebrek in het hersenweefsel. Dit kan op de lange termijn symptomen van de ziekte van Parkinson veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van Aarhus University en Aarhus University Hospital. Slaapt u onrustig en zwaait u met uw armen en schopt u in uw slaap? Dit kan een teken zijn van een aandoening die verband houdt met hersenziekten. Onderzoekers van AU en AUH hebben onderzocht of de slaapstoornis RBD – ook wel bekend als Rapid Eye Movement Sleep Behavior Disorder – een vroeg teken kan zijn van de ziekte van Parkinson.

“We kunnen complicaties zien in de kleine bloedvaten van de hersenen bij patiënten met RBD, hoewel deze patiënten verder geen symptomen hebben en de hersenen geen andere tekenen van ziekte vertonen”, zegt Simon Fristed Eskildsen, die achter de studie.

Hij legt uit: “Wij geloven dat dezelfde ziekteprocessen die een verstoorde slaap veroorzaken, ook invloed hebben op het vermogen om de bloedstroom in de hersenen te beheersen, wat kan leiden tot zuurstofgebrek in het hersenweefsel. Na verloop van tijd zal dit het hersenweefsel geleidelijk afbreken en veroorzaken symptomen die we zien bij de ziekte van Parkinson. ”

De veranderingen in de hersenen zijn geassocieerd met verminderde neurotransmitters, wat betekent dat zenuwen in de hersenen moeite hebben de bloedvaten te controleren. “Een medische behandeling zou de neurotransmitter en de controle over de bloedvaten kunnen herstellen en zo de cognitieve functie van patiënten die vroege tekenen van de ziekte van Parkinson vertonen, helpen behouden”, legt de onderzoeker uit.

Twintig RBD-patiënten van 54-77 jaar en 25 gezonde controlepersonen van 58-76 jaar namen deel aan het onderzoek. De deelnemers aan het onderzoek werden gevolgd in een slaaplaboratorium, waar ze tijdens de slaap hun EEG (elektrische activiteit in de hersenen), EOG (oogbewegingen), EMG (spieractiviteit) en ECG (elektrische activiteit in het hart) lieten meten.

“De patiënten en de controlepersonen werden cognitief getest en MRI-gescand, en de resultaten toonden een lage bloedstroom en stroomstoringen in de kleine bloedvaten in de hersenen bij de patiënten in vergelijking met de controlegroep. Bij de patiënten werden deze stroomstoringen gezien in de hersenschors werd in verband gebracht met taalbegrip, visuele constructie en herkenning – dit werd ook in verband gebracht met verminderde cognitieve prestaties “, zegt de laatste auteur van de studie, Nicola Pavese.

De onderzoekers gaan nu onderzoeken of de verminderde doorbloeding in de hersenen na verloop van tijd verslechtert en hoe deze samenhangt met de symptomen van de ziekte van Parkinson. De hoop is dat het mogelijk wordt om de methode te gebruiken om de ziekte te voorspellen bij patiënten met slaapstoornissen om zo de symptomen in een vroeg stadium te voorkomen.

De resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain.