Laag alcoholgebruik tijdens zwangerschap beïnvloedt hersenontwikkeling kind

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat zelfs lage alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van een kind en wordt geassocieerd met grotere psychologische en gedragsproblemen bij jongeren, waaronder angst, depressie en slechte aandacht. De studie werd vandaag gepubliceerd in het prestigieuze American Journal of Psychiatry en werd geleid door het Matilda Center for Research in Mental Health and Substance Use van de universiteit.

De impact van laag alcoholgebruik tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind is relatief onbekend en er is veel discussie over de vraag of er een veilig consumptieniveau is.

De onderzoekers onderzochten of alcoholgebruik tijdens de zwangerschap verband hield met psychologische, gedrags-, neurale en cognitieve verschillen bij kinderen van negen tot tien jaar. Met een steekproef van 9.719 jongeren is dit de grootste studie om de effecten van laag alcoholgebruik tijdens de zwangerschap te onderzoeken. Een laag alcoholpercentage werd beschouwd als één tot twee drankjes per gelegenheid met een maximum van zes drankjes per week.

“Ons onderzoek wees uit dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol die tijdens de zwangerschap worden geconsumeerd, een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen van een kind”, zegt hoofdauteur mevrouw Briana Lees, promovendus bij het Matilda Center.

“Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zeer zwaar alcoholgebruik, zoals binge drinken, tijdens de zwangerschap schade kan toebrengen aan de baby. Deze studie toont echter aan dat elk alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, zelfs bij lage concentraties, gepaard gaat met subtiel, maar significant gedrag en gedrag. psychologische effecten bij kinderen, waaronder angst, depressie en slechte aandacht.

“Deze studie is zo belangrijk omdat in Australië ongeveer 50 procent van de vrouwen alcohol drinkt voordat ze weten dat ze zwanger zijn, en 25 procent doet dit nadat ze het weten. De overgrote meerderheid consumeert één of twee standaarddrankjes per gelegenheid, wat volgens deze studie voldoende is. om de hersenen van de baby te beïnvloeden. ”

Links

http://www.usyd.edu.au/

https://www.sydney.edu.au/matilda-centre/

https://twitter.com/brianalee