Kunnen we pijn afleren?

Net als het motto in de televisieshow Survivor, zou een drieledige benadering van het leren over pijn het leven van mensen met chronische pijn kunnen verbeteren, volgens nieuw onderzoek van de University of South Australia.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door UniSA-promovendus en de Australische Survivor-kampioen van 2021, Hayley Leake, blijkt dat volwassenen die herstellen van chronische pijn waarde hechten aan het leren van drie pijnconcepten:

Pijn betekent niet dat mijn lichaam beschadigd is
Gedachten, emoties en ervaringen beïnvloeden pijn
Ik kan mijn overbezorgde pijnsysteem omscholen.
Leake zegt dat deze concepten een moderne toepassing van het biopsychosociale model weerspiegelen, dat centraal staat bij het leveren van effectieve interventies om mensen met chronische pijn te helpen.

“Chronische pijn wordt ervaren door een op de vijf Australiërs, en wanneer pijn aanhoudt, kan het elk aspect van het leven verstoren – inclusief school of werk, sociale en gezinsbanden en fysieke en mentale gezondheid”, zegt Leake.

“De moderne pijnwetenschap suggereert dat pijn een beschermende output van de hersenen is als reactie op dreiging. Bedreiging kan vele vormen aannemen, niet alleen wat er in je lichaam gebeurt, maar ook je gedachten, emoties en context.

“In de laatste uitdaging op Survivor stond ik bijna vijf en een half uur op smalle pinnen. Om die pijn te beheersen, probeerde ik de uitdaging in mijn geest te ontmoedigen door tegen mezelf te herhalen: ‘Mijn voeten zijn sterk, mijn lichaam is veilig, dit is niet gevaarlijk.’ Een dieper dan normaal begrip van hoe pijn werkt dankzij mijn onderzoek, en hoe sterk en veerkrachtig ons lichaamsweefsel is, heeft waarschijnlijk ook mijn pijn tijdens die taak verminderd.

“Met hetzelfde model – minder dreiging is minder pijn – onderzoek ik misvattingen over pijn. In de eerste plaats de misvatting dat pijn weefselbeschadiging weerspiegelt.

“Door de kennis van pijn te herkaderen, hoop ik dat we een positief verschil kunnen maken in het leven van mensen die worden uitgedaagd door chronische pijn.”

Met behulp van een gemengde methode onderzocht Leake’s onderzoek de waarde van pijnwetenschappelijk onderwijs onder 97 deelnemers.

De resultaten toonden aan dat pijnwetenschappelijk onderwijs mensen hielp te herstellen van chronische pijn door te begrijpen dat dit niet betekende dat hun lichaam gewond was; dat stress en emotie de perceptie van pijn kunnen verhogen; en dat het mogelijk was om pijn te herformuleren als een ‘overbescherming’ die verminderd kon worden.

Leake zegt dat het ook belangrijk is om de rol van pijnwetenschappelijk onderwijs te begrijpen voor een tienercohort, die negatief kan worden beïnvloed door chronische pijn.

“Tieners melden zich onzeker en angstig te voelen over hun diagnose van chronische pijn; ze willen meer uitleg dan alleen een label. Het is belangrijk dat we hen helpen hun pijn te begrijpen.

“Bij het communiceren van pijnconcepten aan tieners, hebben we zeven leerdoelen geïdentificeerd die tieners kunnen helpen pijn beter te begrijpen:

Pijn is een beschermer
Het pijnsysteem kan overbeschermend worden
Pijn is een hersenuitgang
Pijn is geen nauwkeurige marker van weefseltoestand
Er zijn veel potentiële bijdragen aan iemands pijn
We zijn allemaal bioplastic (aanpasbaar aan verandering)
Pijneducatie is behandeling.

“In het ideale geval kan het helpen van tieners om te leren dat pijn niet wijst op weefsel- of lichaamsbeschadiging, elke angst voor opnieuw letsel wegnemen, hen helpen te bewegen en sneller te herstellen”, zegt Leake.

“Door hen te helpen begrijpen dat stress pijn kan beïnvloeden, zijn ze gemotiveerd om dit in hun leven aan te pakken.

“Het herkaderen van de perceptie van pijn is de sleutel. Hoop geven dat verandering mogelijk is, kan het verschil maken voor een jongere die worstelt met chronische pijn.”

https://www.unisa.edu.au/