Ketogeen dieet helpt het griepvirus temmen

Een vetrijk, koolhydraatarm dieet zoals het Keto-regime heeft zijn fans, maar griep is er blijkbaar niet een van. Muizen die een ketogeen dieet kregen, waren beter in staat om het griepvirus te bestrijden dan muizen die voedsel met veel koolhydraten kregen, volgens een nieuwe studie van Yale University, gepubliceerd op 15 november in het tijdschrift Science Immunology.

Het ketogeen dieet – dat voor mensen vlees, vis, gevogelte en niet-zetmeelrijke groenten omvat – activeert een subset van T-cellen in de longen die niet eerder waren geassocieerd met de reactie van het immuunsysteem op influenza, waardoor slijmproductie uit luchtwegcellen wordt verbeterd vangen het virus effectief op, melden de onderzoekers.

“Dit was een totaal onverwachte bevinding,” zei co-senior auteur Akiko Iwasaki, de Waldemar Von Zedtwitz hoogleraar Immunobiologie en moleculaire, cellulaire en ontwikkelingsbiologie, en een onderzoeker van het Howard Hughes Medical Institute. Het onderzoeksproject was het geesteskind van twee stagiairs – de ene werkte in het laboratorium van Iwasaki en de andere met co-senior auteur Visha Deep Dixit, de Waldemar Von Zedtwitz hoogleraar vergelijkende geneeskunde en immunologie.

Ryan Molony werkte in het laboratorium van Iwasaki, dat had ontdekt dat immuunsysteemactivators die ontstekingsmaskers worden genoemd, schadelijke reacties van het immuunsysteem in hun gastheer kunnen veroorzaken. Emily Goldberg werkte in het laboratorium van Dixit, dat had aangetoond dat het ketogeen dieet de vorming van ontstekingsremmers blokkeerde.

De twee vroegen zich af of het dieet de reactie van het immuunsysteem op ziekteverwekkers zoals het griepvirus zou kunnen beïnvloeden. Ze toonden aan dat muizen een ketogeen dieet kregen en geïnfecteerd met het influenzavirus een hogere overlevingskans hadden dan muizen op een normaal koolhydraatrijk dieet. De onderzoekers ontdekten in het bijzonder dat het ketogeen dieet de afgifte van gamma-delta T-cellen, immuunsysteemcellen die slijm in de voeringen van de longcellen veroorzaken, heeft geactiveerd – terwijl het koolhydraatrijke dieet dat niet deed.

Toen muizen werden gekweekt zonder het gen dat codeert voor gamma-delta T-cellen, bood het ketogene dieet geen bescherming tegen het influenzavirus. “Deze studie toont aan dat de manier waarop het lichaam vet verbrandt om ketonlichamen te produceren uit het voedsel dat we eten, het immuunsysteem kan voeden om griepinfectie te bestrijden,” zei Dixit.

Vertaling: Pieter Tau