Jonge e-sigaret roker heeft drie keer meer kans om gewone roker te worden

Een analyse van een groot nationaal representatief longitudinaal onderzoek door de University of California San Diego Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science meldt dat het starten van tabaksproducten, waaronder e-sigaretten, vóór de leeftijd van 18 jaar een belangrijke risicofactor is voor mensen dagelijkse sigarettenrokers worden.

Rapporterend in de online editie van Pediatrics van 11 januari 2021, ontdekten onderzoekers dat in 2014 mensen van 12 tot 24 jaar die e-sigaretten gebruikten drie keer zoveel kans hadden om in de toekomst dagelijkse sigarettenrokers te worden. Onder degenen die aangaven een tabaksproduct te gebruiken, nam het dagelijks gebruik toe met de leeftijd tot aan de leeftijd van 28 jaar. Het dagelijks roken van sigaretten verdubbelde bijna tussen 18- en 21-jarigen (12 procent) en 25 tot 28-jarigen (21 procent).

“Dit is de eerste paper die daadwerkelijk kijkt naar de progressie naar het afhankelijk roken van sigaretten onder jonge volwassenen. In deze gegevens zijn e-sigaretten een toegangspoort voor degenen die dagelijkse sigarettenrokers worden, ”zei de eerste auteur van het onderzoek, John P. Pierce, PhD, emeritus hoogleraar aan de Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science en UC San Diego Moores. Kankercentrum. “Het startproduct is veranderd van sigaretten naar e-sigaretten, maar het eindproduct is hetzelfde gebleven. Wanneer gebruikers afhankelijk worden van nicotine, schakelen ze over op het roken van sigaretten. ”

Onderzoekers gebruikten gegevens van de Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) Study, een longitudinaal onderzoek naar tabaksgebruik en het effect ervan op de gezondheid van mensen in de Verenigde Staten. De PATH-studie, uitgevoerd door het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en het FDA Center for Tobacco Products onder contract met Westat, heeft tussen 2013 en 2014 een nationaal representatieve steekproef van 12- tot 24-jarigen ingeschreven en hen jaarlijks opnieuw geïnterviewd voor vier jaar om de progressie naar dagelijks gebruik onder onderzoekers van 12 tabaksproducten te onderzoeken.

In het eerste jaar meldde 45 procent van de deelnemers aan de studie dat ze tijdens hun leven minstens één tabaksproduct hadden gebruikt. Tegen het vierde jaar, toen de deelnemers ouder werden, meldde 62 procent enige tabaksexperimenten. Van degenen die ooit met tabak hebben geëxperimenteerd, had 73 procent sigaretten geprobeerd en 72 procent e-sigaretten. Verder probeerde meer dan de helft waterpijpen en cigarillo’s. Traditionele sigaren, gefilterde sigaren, rookloze producten, pijpen en snus werden elk door meer dan 10 procent van de deelnemers aan de studie geprobeerd.

Uit de analyses bleek dat tegen het vierde jaar 12 procent van de deelnemers dagelijks tabaksproducten gebruikte – van wie de helft na het eerste jaar dagelijkse gebruikers werd. Zeventig procent van de dagelijkse gebruikers rookte sigaretten en de meesten (63 procent) gebruikten uitsluitend sigaretten. Van degenen die sigaretten rookten en een ander tabaksproduct gebruikten, half-verdampte e-sigaretten op een niet-dagelijkse basis.

Van de 17 procent van de dagelijkse gebruikers die elke dag vapen, was bijna de helft ook niet-dagelijkse sigarettenrokers. Verdere follow-up zal bepalen of deze jonge dagelijkse tabaksgebruikers beide producten blijven gebruiken of dat ze genoegen nemen met één product, zei Pierce.

“Wat we zien is dat het percentage dagelijkse gebruikers van e-sigaretten niet toenam met de leeftijd. Terwijl bij sigaretten het aantal gebruikers snel stijgt met de leeftijd ”, aldus Pierce. “Deze snelle toename met de leeftijd deed zich alleen voor bij sigaretten, niet bij andere tabaksproducten.”

Minder dan 1 procent van de deelnemers aan de studie die met slechts één tabaksproduct experimenteerden, ging over op het dagelijks roken van sigaretten. Mensen die vijf of meer producten hadden geprobeerd, verhoogden hun risico om dagelijkse sigarettenrokers te worden met 15 procentpunten.

“E-sigaretten en meerdere andere tabaksproducten proberen vóór de leeftijd van 18 jaar wordt ook sterk geassocieerd met het dagelijks roken van sigaretten”, zegt senior auteur Karen Messer, PhD, professor aan UC San Diego Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science en directeur biostatica bij UC San Diego Moores Cancer Center.

“We weten dat het gebruik van e-sigaretten onder middelbare scholieren, de meesten onder de 18 jaar, is gestegen van 38 procent in 2016 naar 45 procent in 2019. Deze resultaten suggereren dat de recente snelle groei van het gebruik van e-sigaretten door adolescenten zal leiden tot een toename van het dagelijkse het roken van sigaretten onder jonge volwassenen in de Verenigde Staten, waarmee de decennia van afname van het roken van sigaretten wordt teruggedraaid. “