Is de lucht in vliegtuigen giftig?

Hoe gezond is de lucht die je inademt in vliegtuigen? Er wordt al lang beweerd dat cabinelucht die is verontreinigd met motorolie de gezondheid van miljoenen passagiers elk jaar in gevaar brengt. Deze lucht komt vaak rechtstreeks uit de motoren, waar het wordt verwarmd en gecomprimeerd. In het geval van een olielek kunnen potentieel giftige chemicaliën de luchttoevoer van het vliegtuig binnendringen. Veel piloten en stewards beweren dat hun gezondheid ernstig is aangetast door deze lekken. Sommigen zijn al jaren arbeidsongeschikt. Maar de luchtvaartmaatschappijen ontkennen dat er een probleem is. We onderzoeken het aerotoxisch syndroom.

Link

Aerotoxisch syndroom is de naam voor de langetermijneffecten op de gezondheid, waarvan de hypothese is dat het veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig. De term werd in 1999 geïntroduceerd door Harry Hoffman, Chris Winder en Christophe Balouet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aerotoxisch_syndroom

Het aerotoxisch syndroom: feit of fabel?
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a6912.pdf

Aerotoxisch syndroom: de rol van het epitheelweefsel
Het brein wordt omsloten door drie hersenvliezen die de hersenen beschermen. Het brein zelf is een gelatineachtige substantie. De hersenvliezen (bloed-brein-barrière) bestaan uit hetzelfde weefsel als de dunne darm (darm-barrière), het zogenaamde epitheelweefsel. De poriën in dit weefsel maken het mogelijk om enerzijds voedingsstoffen op te nemen en anderzijds afvalstoffen, waaronder toxische stoffen, af te voeren. Zowel via de longen (long-barrière) als via de darmen of de huid kunnen toxische stoffen, die het aerotoxisch syndroom veroorzaken, de bloedbaan bereiken. Als dit het geval is treedt er een ontsteking op van de poriën van het epitheelweefsel. Hierdoor worden de poriën ruimer met als resultaat dat er meer toxische stoffen worden doorgelaten.
https://www.fninstitute.com/nl/aandoeningen/hersentrauma/aerotoxisch-syndroom

Ziek van vliegen – het aerotoxisch syndroom
Het wordt wel het best bewaarde geheim van de luchtvaartindustrie genoemd: piloten en bemanningsleden die ziek worden van het vliegen. Volgens een groeiende groep wetenschappers en piloten komt dat omdat ze constant giftige lucht inademen. Giftige stoffen uit de motorolie lekken structureel in de cabinelucht.
https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/577532