In 7 jaar tijd verdrievoudiging prijs van MS medicijnen in de VS

De kosten van recepten voor multiple sclerose (MS) medicijnen verdrievoudigden bijna in zeven jaar tijd en de introductie van een generieke versie van een van de meest voorkomende medicijnen had weinig algemeen effect op de prijzen blijkt uit een studie gepubliceerd in de 15 januari, 2020, online uitgave van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

De studie onderzocht de kosten voor ziektemodificerende geneesmiddelen voor MS van 2011 tot 2017 op basis van een database voor Medicaid. Onderzoekers ontdekten dat de uitgaven voor 15 MS-medicijnen binnen het Medicaid-programma gedurende deze periode zijn gestegen van $ 453 miljoen naar $ 1,32 miljard.

“Verhoogde uitgaven werden voornamelijk veroorzaakt door stijgingen van de receptkosten, die in deze periode zijn verdubbeld”, aldus studie-auteur Daniel Hartung, PharmD, MPH van Oregon State University in Portland en lid van de American Academy of Neurology. “De meeste van deze medicijnen kosten gemiddeld meer dan $ 70.000 per jaar en de kosten voor deze medicijnen behoren tot de gebieden met de hoogste geneesmiddelenkosten voor particuliere verzekeraars, evenals Medicare en Medicaid. Helaas voor mensen met MS had de introductie van een generiek medicijn een minimaal effect op de prijzen in het algemeen. ”

Na correctie voor de gemiddelde kortingsbedragen die aan het Medicaid-programma werden betaald, waren de uitgaven lager, maar nog steeds meer dan verdubbeld van $ 278 miljoen tot $ 600 miljoen per jaar. Hoewel een deel van de toename te wijten was aan de uitbreiding van Medicaid via de Affordable Care Act, verdubbelden de uitgaven nog steeds meer dan $ 2,00 per Medicaid-deelnemer tot $ 4,06 per deelnemer tijdens de studie.

Een generieke versie van het medicijn glatiramer-acetaat werd geïntroduceerd in 2015. De studie toonde aan dat toen de generieke versie werd geïntroduceerd, de kosten van het medicijn van het merknaam onmiddellijk stegen met $ 441 per recept, gevolgd door een vertraging van de opwaartse maandelijkse trend.

“Vóór de introductie van het generieke medicijn werkte de maker van het merkgeneesmiddel om zijn marktaandeel te verhogen van de dosis van 20 mg naar de dosis van 40 mg, die niet uitwisselbaar was met de nieuwe generieke,” zei Hartung. “Het lage marktaandeel voor het generieke medicijn was ook omdat het generieke medicijn slechts 15 procent goedkoper was dan het merkgeneesmiddel met 20 mg tegen ongeveer dezelfde kosten als de 40 mg-dosis toen het werd gelanceerd. Natuurlijk kunnen sommige artsen en patiënten om klinische redenen ook terughoudend zijn om over te schakelen op een generiek geneesmiddel. ”

Een tweede bedrijf introduceerde een generieke versie van glatirameeracetaat in oktober 2017, tegen het einde van de studie. Hartung zei dat eind 2017 36 procent van alle glatirameeracetaat generiek was.

“Nadat onze studie voltooid was, heeft het bedrijf dat het tweede generieke medicijn introduceerde zijn kosten aanzienlijk verlaagd, waardoor het het goedkoopste ziektemodificerende medicijn voor MS op de markt is,” zei Hartung. “Ondanks dit is er een dringende behoefte aan meer robuuste concurrentie van generieke geneesmiddelen binnen deze MS-medicijnen.”

Een beperking van het onderzoek is dat het gebaseerd is op het Medicaid-programma, dat bedoeld is voor mensen met een laag inkomen en mensen met een handicap, dus het weerspiegelt mogelijk niet de hele populatie van mensen met MS.

De studie werd ondersteund door de National Multiple Sclerosis Society.