Ieder hart danst op een ander deuntje

Speel hetzelfde muziekstuk voor twee mensen en hun hart reageert heel anders. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek gepresenteerd op EHRA Essentials 4 You, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC).

Dit baanbrekend onderzoek onthulde hoe muziek individuële effecten veroorzaakt op het hart, een essentiële eerste stap naar het ontwikkelen van gepersonaliseerde muziek bij voorschriften voor veelvoorkomende aandoeningen of om mensen te helpen alert te blijven of te ontspannen.

“We gebruikten nauwkeurige methoden om de reactie van het hart op muziek te onderzoeken en ontdekten dat wat voor de één kalmeert, voor de ander opwindend kan zijn,” zei professor Elaine Chew van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) 1.

Eerdere onderzoeken naar fysiologische reacties op muziek hebben veranderingen van de hartslag gemeten na het luisteren naar verschillende opnames simpelweg gecategoriseerd als ‘verdrietig’, ‘blij’, ‘kalm’ of ‘gewelddadig’.

Deze kleine studie had een meer nauwkeurige benadering, met verschillende unieke aspecten. Drie patiënten met licht hartfalen die een pacemaker nodig hebben werden uitgenodigd voor een live klassiek pianoconcert. Omdat ze een

pacemaker droegen kon hun hartslag constant worden gehouden tijdens de prestatie. De onderzoekers maten de elektrische activiteit van het hart direct aan de pacemaker bij sterke wisselingen in volume of ritme.

Ze maten met name de tijd die het hart nodig heeft om te herstellen na een  hartslag. “De hartslag beïnvloedt deze hersteltijd, dus door dat constant te houden  konden we elektrische veranderingen in het hart beoordelen op basis van emotionele reactie op de muziek”, zei professor Chew.

‘We zijn geïnteresseerd in de hersteltijd van het hart (in plaats van de hartslag) omdat het verband houdt met de elektrische stabiliteit van het hart en gevoeligheid voor gevaarlijke hartritmestoornissen ”, legt professor Pier Lambiase van het University College Londen uit. ‘Bij sommige mensen kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaakt worden door stress. Met behulp van muziek kunnen we met een laag risico manieren bestuderen hoe stress (of milde spanning veroorzaakt door muziek) deze herstelperiode verandert. ”

De onderzoekers ontdekten dat verandering in de hersteltijd van het hart significant verschillend was van persoon tot persoon. Vermindering van met maar liefst 5 milliseconden wijst op verhoogde stress of opwinding. En hersteltijd verlengd met maar liefst 5 milliseconden betekent meer ontspanning.

Professor Chew zei over de individuele aard van reacties: “Ook al kunnen twee mensen statistisch significante veranderingen ondergaan tijdens dezelfde muzikale overgang konden hun reacties tegengesteld zijn. Dus voor één persoon is de muzikale overgang ontspannend terwijl voor een ander dezelfde overgang het opwindend of stress opwekkend is. ”

Bijvoorbeeld: voor iemand die geen overgang verwacht van zachte naar luide muziek kan dat stressvol vinden, wat leidt tot een verkorte hartherstel tijd. Voor een ander kan het de oplossing zijn voor een lange opbouw in de muziek en dus een release, resulterend in een verlengde hart hersteltijd.

Professor Chew zei: ‘Door te begrijpen hoe iemands hart reageert op muzikale veranderingen zijn we van plan om muziekinterventies op maat te ontwerpen om de gewenste reacties op te roepen.”

‘Dit kan zijn om de bloeddruk te verlagen of het risico op hartritme stoornissen te verminderen zonder de bijwerkingen van medicatie,” voegde Professor Lambiase eraan toe.

Professor Chew merkte op dat terwijl het aantal patiënten in de studie klein was, de onderzoekers gigabytes aan gegevens hebben verzameld. De resultaten werden bevestigd bij in totaal acht patiënten.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck