Honingbijengif veroorzaakt kankerceldood bij moeilijk te behandelen borstkanker

Met behulp van het gif van 312 honingbijen en hommels in Perth, West-Australië, Ierland en Engeland, testte dr.Ciara Duffy van het Harry Perkins Institute of Medical Research en de University of Western Australia het effect van het gif op de klinische subtypes van borstkanker, waaronder triple-negatieve borstkanker, die beperkte behandelingsopties heeft.

Resultaten gepubliceerd in het prestigieuze internationale tijdschrift NJP Nature Precision Oncology onthulden dat honingbijengif snel triple-negatieve borstkanker en HER2-verrijkte borstkankercellen vernietigde.

Dr. Duffy zei dat het doel van het onderzoek was om de kankerbestrijdende eigenschappen van honingbijengif en een bestanddeel, melittine, op verschillende soorten borstkankercellen te onderzoeken. “Niemand had eerder de effecten van honingbijengif of melittine vergeleken voor alle verschillende subtypes van borstkanker en normale cellen. “We hebben honingbijengif getest op normale borstcellen en op cellen van de klinische subtypes van borstkanker: hormoonreceptorpositieve, HER2-verrijkte en triple-negatieve borstkanker.

“We testten een zeer klein, positief geladen peptide in honingbijengif genaamd melittine, dat we synthetisch konden reproduceren, en ontdekten dat het synthetische product de meerderheid van de kankerbestrijdende effecten van honingbijengif weerspiegelde,” zei Dr. Duffy.

“We vonden zowel honingbijengif als melittine een significante, selectieve en snelle vermindering van de levensvatbaarheid van triple-negatieve borstkanker en HER2-verrijkte borstkankercellen. “Het gif was buitengewoon krachtig,” zei Dr Duffy.

Een specifieke concentratie van honingbijengif kan 100% kankerceldood veroorzaken, terwijl het minimale effecten heeft op normale cellen.

“We ontdekten dat melittine de membranen van kankercellen binnen 60 minuten volledig kan vernietigen.”

Melittine in honingbijengif had nog een ander opmerkelijk effect; binnen 20 minuten was melittin in staat om de chemische boodschappen van kankercellen die essentieel zijn voor de groei en celdeling van kankercellen aanzienlijk te verminderen.

“We keken naar hoe honingbijengif en melittine de kankersignaleringsroutes beïnvloeden, de chemische boodschappen die fundamenteel zijn voor de groei en reproductie van kankercellen, en we ontdekten dat deze signaalroutes zeer snel werden uitgeschakeld.

“Melittine moduleerde de signalering in borstkankercellen door de activering van de receptor te onderdrukken die gewoonlijk tot overexpressie wordt gebracht bij triple-negatieve borstkanker, de epidermale groeifactorreceptor, en het onderdrukte de activering van HER2 die tot overexpressie wordt gebracht in met HER2 verrijkte borstkanker. kanker, ‘zei ze.

Professor Peter Klinken, hoofdwetenschapper in West-Australië, zei: “Dit is een ongelooflijk opwindende observatie dat melittine, een belangrijk bestanddeel van honingbijengif, de groei van dodelijke borstkankercellen kan onderdrukken, met name triple-negatieve borstkanker.

“Het is veelbetekenend dat deze studie aantoont hoe melittine interfereert met signaalroutes in borstkankercellen om celreplicatie te verminderen. Het is weer een prachtig voorbeeld van waar verbindingen in de natuur kunnen worden gebruikt om ziekten bij de mens te behandelen ”, zei hij.

Dr. Duffy heeft ook getest of melittine kan worden gebruikt met bestaande chemotherapiemedicijnen, aangezien het poriën of gaten vormt in de celmembranen van borstkanker, waardoor mogelijk andere behandelingen in de kankercel kunnen komen om celdood te versterken.

“We ontdekten dat melittine kan worden gebruikt met kleine moleculen of chemotherapieën, zoals docetaxel, om zeer agressieve soorten borstkanker te behandelen. De combinatie van melittine en docetaxel was buitengewoon efficiënt in het verminderen van tumorgroei bij muizen. ”

Het onderzoek van dr.Duffy werd uitgevoerd als onderdeel van haar promotieonderzoek aan het Harry Perkins Institute of Medical Research in Perth in het laboratorium voor kankerepigenetica onder toezicht van A / Prof. Pilar Blancafort.

“Ik begon met het verzamelen van honingbijengif uit Perth. Perth-bijen behoren tot de gezondste ter wereld.

“De bijen werden in slaap gebracht met kooldioxide en op ijs gehouden voordat de gifweerhaak uit de buik van de bij werd getrokken en het gif werd geëxtraheerd door zorgvuldige ontleding,” zei ze.

Hoewel er 20.000 soorten bijen zijn, wilde dr. Duffy de effecten van honingbijengif uit Perth vergelijken met andere honingbijpopulaties in Ierland en Engeland, en ook met het gif van hommels.

“Ik ontdekte dat de Europese honingbij in Australië, Ierland en Engeland bijna identieke effecten had bij borstkanker in vergelijking met normale cellen. Hommelgif was echter niet in staat om celdood te induceren, zelfs niet bij zeer hoge concentraties.

Een van de eerste rapporten over de effecten van bijengif werd in 1950 gepubliceerd in Nature, waar het gif de groei van tumoren in planten verminderde.

Persbericht https://www.perkins.org.au/