Het belang van borstvoeding bij het voorkomen van diabetes

Nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in The journal of physiology toont aan dat borstvoeding cruciaal is om diabetes te voorkomen .  De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt borstvoeding aan als de enige voedingsbron voor zuigelingen tot zes maanden oud, omdat dit de morbiditeit en mortaliteit van kinderen helpt verminderen. Vroeg spenen is daarentegen geassocieerd met zowel de ontwikkeling van obesitas als diabetes type 2 op volwassen leeftijd.  

Onderzoekers bij   De Staatsuniversiteit van Rio de Janeiro , geleid door Patricia Lisboa , toonde aan dat het spenen van rattenjongen de insulinesecretie vroeg verhoogde bij mannelijke puberjongens en bij zowel mannen als vrouwen.   Met adolescentie bij mannelijke pups bedoelen de wetenschappers een leeftijd bij pups die als gelijkwaardig wordt beschouwd aan de adolescentie bij mensen. Bij ratten wordt de adolescentie gedefinieerd als een leeftijd variërend van 35 tot 55 dagen .  

Deze verhoogde insulinesecretie duidt op het ontwikkelen van insulineresistentie, wat een verminderde responsiviteit op insuline betekent. Om te proberen dit verminderde reactievermogen van het lichaam te compenseren, scheidt het meer insuline af. Dit is een teken van diabetes, een ziekte die wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels. Bloedsuikerspiegel wordt normaal gereguleerd door insuline, dus hoge bloedsuikerspiegel betekent dat het lichaam meer insuline aanmaakt om dit te proberen te reguleren.  

Het resultaat van verhoogde insulinesecretie geeft aan dat puberjongens vatbaarder kunnen zijn voor diabetes type 2, net als alle nakomelingen op volwassen leeftijd.  

Patricia Lisboa, een van de auteurs van de studie zei:  “Er zijn veel oorzaken van diabetes type 2, maar niet lang genoeg borstvoeding geven, is er een waar we ons tegen kunnen beschermen. Inzicht in de verhoogde gevoeligheid voor diabetes type 2 als gevolg van vroeg spenen zal ons helpen de beste richtlijnen voor de volksgezondheid te ontwikkelen .   

  1. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP27 8833  
  2. Het Journal of Physiology publiceert vooruitgang in fysiologie die ons inzicht in hoe ons lichaam functioneert bij gezondheid en ziekte vergroot. http://jp.physoc.org   
  3. De Physiological Society brengt meer dan 4.000 wetenschappers uit meer dan 60 landen samen. De Society promoot fysiologie bij zowel het publiek als het parlement. Het ondersteunt fysiologen door conferenties van wereldklasse te organiseren en subsidies voor onderzoek aan te bieden en publiceert ook de nieuwste ontwikkelingen in het veld in zijn drie toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, The Journal of Physiology , Experimental Physiology en Physiological Reports . www.physoc.org