Slechts 2 weken inactiviteit verhoogt lichaamsvet en schaadt spieren en botten

Omdat de temperatuur deze winter blijft dalen, is het moeilijker om de motivatie te vinden om van de bank af te stappen en een wandeling te maken. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Liverpool, gepresenteerd op de conferentie Future Physiology 2019 van The Physiological Society, toont aan dat na slechts twee weken van verminderde fysieke activiteit (ongeveer 1500 stappen per dag), oudere volwassenen aanzienlijke hoeveelheden spierweefsel verliezen, wat samenvalt met aanzienlijke winst in lichaamsvetpercentage, vooral rond de taille.

Belangrijk is dat de vetwinst in het spierweefsel de kwaliteit ervan vermindert, wat leidt tot aanzienlijke verliezen in de spierkracht. De inactiviteitsperiode verminderde ook de botmineraaldichtheid door te vergroten hoeveel van het bot opnieuw wordt geabsorbeerd door het lichaam.

Het meeste onderzoek naar fysieke inactiviteit kijkt naar extreme vormen, zoals ruimtevlucht, bedrust of immobilisatie, die niet relevant is voor de meeste gezonde mensen. Dit onderzoek is uniek omdat het keek naar slechts twee weken van een laag aantal stappen van 1500 per dag bij zowel jonge als oudere volwassenen , wat kan gebeuren met mensen die meer tijd doorbrengen binnen hun tijd thuis, wat te wijten zou kunnen zijn aan ziekte, slecht weer of zelfs net tijdens de feestelijke periode.

Vóór de periode van twee weken van inactiviteit deden beide groepen (26 jongere deelnemers en 21 ouder) dezelfde hoeveelheid fysieke activiteit; gedurende een periode van vier dagen die als meetwaarde werd gebruikt, deed elke deelnemer meer dan 10.000 stappen per dag, maar nam hij niet deel aan een krachtige oefening.

De studie onderzocht of de gezondheid van oudere volwassenen meer werd beïnvloed door de periode van inactiviteit, wat belangrijk is omdat we allemaal spiermassa, kracht en botten verliezen tijdens het ouder worden. Deze veranderingen leiden tot een verminderd vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en kunnen leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Dit is vooral relevant omdat we nu langer leven, terwijl de tijd die we in goede gezondheid hebben doorgebracht niet in dezelfde mate is toegenomen.

Hoewel de bevindingen aantoonden dat spiergrootte, spierkracht en botmassa in de jonge en oude groepen na twee weken evenveel afnamen, waarbij beide groepen vergelijkbare hoeveelheden vet in hun spieren en rond hun middel kregen, hadden de oudere volwassenen minder spieren en meer vet om beginnen met. Daarom hebben deze veranderingen waarschijnlijk meer nadelige gevolgen voor de verouderende bevolking in vergelijking met jongere volwassenen.

Verder waren er twee kritieke fysiologische maatregelen die substantieel afnamen in de oudere groep maar niet de jonge: cardiorespiratory fitness (CRF) en mitochondriale functie. CRF verwijst naar de efficiëntie waarmee zuurstof wordt geleverd aan spieren tijdens langdurige fysieke activiteit en wordt beïnvloed door cardiovasculaire en respiratoire gezondheid. Lage CRF wordt meestal gevonden bij mensen met een slechte lichamelijke gezondheid, waarbij deze personen meer kans hebben om op jongere leeftijd ziekten te ontwikkelen. Mitochondriale functie , de energieproductie van onze cellen, is belangrijk voor spier- en metabolische gezondheid. De resultaten suggereren dat deze dalingen in CRF en mitochondriale functie een belangrijke rol kunnen spelen bij het verlies van spiermassa en kracht en winst in spier- en lichaamsvet tijdens lichamelijke inactiviteit.

Juliette Norman, een van de auteurs van het onderzoek zei: “De ernstige impact van kortetermijn inactiviteit op onze gezondheid is enorm belangrijk om met mensen te communiceren. Als het moeilijk is om naar de sportschool te gaan, moeten mensen worden aangemoedigd om slechts 10.000 stappen te nemen, want zelfs dit kan bescherming bieden tegen verminderde spier- en botgezondheid en een gezond lichaamsvetniveau handhaven. ”

Bron: www.physoc.org