Grootste bank VS weigert financiering van olieboringen Noordpool

JPMorgan Chase, de grootste bank in de Verenigde Staten, heeft een geactualiseerd energiebeleid uitgebracht dat financiering voor nieuwe olie- en gasboringen in het Noordpoolgebied, inclusief het Arctic National Wildlife Refuge, uitsluit.

Het beleid sluit ook financiering uit voor nieuwe thermische kolenmijnen en kolengestookte elektriciteitsprojecten wereldwijd, hoewel de bank geen beperkingen oplegde aan andere olie en gas, waaronder fracking en controversiële teerzandenprojecten.

De update van Chase volgt op de release van een vergelijkbare beleidsupdate door Goldman Sachs, evenals meer dan een dozijn internationale banken. In de afgelopen twee jaar hebben leiders van de stuurgroep van Gwich en de Sierra Club vertegenwoordigers van grote banken ontmoet om de bedreigingen van fossiele brandstoffen voor de Arctic Refuge te bespreken en waarom actie van de financiële sector noodzakelijk is.

“De Trump-regering trekt alles uit de kast om onze thuislanden te verkopen voor het boren, dus grote banken spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de vernietiging van deze heilige plaats of het beschermen ervan,” zei Bernadette Demientieff, uitvoerend directeur van de Gwich’in Stuurcomité. “We zijn blij te zien dat de grootste bank van Amerika erkent dat de Arctic Refuge geen plaats is om te boren, en we hopen dat binnenkort andere banken en de oliemaatschappijen die ze financieren zullen volgen.”

In de drie jaar na de goedkeuring van het Klimaatakkoord van Parijs heeft Chase meer dan $ 196 miljard in fossiele brandstoffen gestort, meer dan enige andere bank, en is het de grootste financier van olie en gas uit de Noordpool. Chase is een topdoel van de groeiende coalitie Stop the Money Pipeline, die grote financiële instellingen verantwoordelijk houdt voor hun rol in de klimaatcrisis.

“Het feit dat zelfs ‘s werelds slechtste bank voor fossiele brandstoffen niets te maken wil hebben met boren in Arctic Refuge laat zien hoe giftig een investering het zou zijn. Het publiek kijkt toe en elke bank die voorstander is van het vernietigen van dit unieke landschap en het vertrappen van de mensenrechten van de Gwich’in zal te maken krijgen met een krachtige publieke weerslag, “zei Sierra Club campagnevertegenwoordiger Ben Cushing. “Nu Chase en Goldman Sachs een streep in het zand hebben getrokken, zijn alle ogen gericht op Wells Fargo, Citi, Morgan Stanley en Bank of America. Wie zal de laatste zijn om te erkennen dat het financieren van boren in het Noordpoolgebied een duur risico is dat het niet waard is om te nemen? “