Groeien van nieuwe bloedvaten als nieuwe behandeling

Veel gezondheidsproblemen – variërend van ziekte van bepaalde organen zoals hart en longen, wijdverbreide metabole problemen zoals diabetes of na een trauma zoals ruggenmergletsel – veroorzaken bewegingsproblemen. Dit kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden en nieuw onderzoek dat vandaag in The Journal of Physiology is gepubliceerd, benadrukt het verband tussen verlies van de kleinste bloedvaten in spieren en problemen met bewegen en oefenen. Als je deze link begrijpt, kun je beter herstellen door meer bloedvaten in je spieren te laten groeien.

Wanneer we fysiek actief zijn, verhogen ons hart en onze longen de hoeveelheid zuurstof in ons bloed die aan onze werkende spieren wordt afgegeven. Onze haarvaten, de kleinste bloedvaten, zijn de toegangspoort tussen brandstof die wordt geleverd door het circulerende bloed en de vraag die wordt gegenereerd in spiercellen. Daarom moeten de haarvaten in goede conditie zijn om uw spieren goed te laten functioneren. Helaas is het gevolg van veel gezondheidsproblemen dat de spier capillairen verliest en daarom beweging moeilijk wordt.

Zware rokers kunnen last hebben van het ‘been van de roker’, dat is waar slagaders smaller worden en geblokkeerd raken. Een bestaande behandeling hiervoor is om bloedvaten te verwijden om de bloedsomloop te verbeteren. Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat meer bloedstroom misschien niet de oplossing is, en in plaats daarvan kan het verhogen van het aantal kleine bloedvaten, d.w.z. haarvaten, nuttiger zijn voor het herstellen van beweging.

De onderzoekers gebruikten een rattenmodel van hartziekten om het effect van beperking van het aantal werkende capillairen in spieren op beweging te bestuderen. Het gebruik van een diermodel was de sleutel omdat je bij mensen niet in staat zou zijn om naar een verandering te kijken in slechts één gevolg van de ziekte, omdat er meestal een aantal problemen tegelijkertijd duidelijk zijn.

Stuart Egginton van de University of Leeds, senior auteur van de studie, zei:

“Door het bestuderen van spieren hebben we een van de complicaties gevonden die bij veel ernstige ziekten zijn gevonden, en we hebben geconstateerd dat het verhogen van het aantal kleine bloedvaten een nieuwe behandelingsoptie is naast de meer traditionele aanpak van het verbreden van grote bloedvaten. Dit onderzoek zou kunnen helpen bij de behandeling van mensen met bewegingsproblemen, wat een van de meest slopende effecten is van hartaandoeningen of diabetes. “