Ghostwriting in studies met psychiatrische medicijnen

Hoewel het algemene verhaal van ghostwriting in proeven met psychiatrische medicijnen nu vrij goed bekend is, verschijnen de details van de corruptie in specifieke onderzoeken nog steeds in het openbare register, vaak tien jaar of meer na de oorspronkelijke zonde van frauduleuze publicatie. De nieuwste studie om eindelijk het volledige daglicht te zien, is studie 352 van GlaxoSmithKline.

Misschien wel de meest beruchte ghostwritten-studie is GSK’s studie 329, die, in een in 2001 gepubliceerd rapport in het American Journal of Psychiatry, valselijk aangeprezen paroxetine (Paxil) als een effectieve behandeling voor adolescente depressie. Het bedrijf betaalde meer dan $ 3 miljard aan boetes voor fraude.

In datzelfde jaar verscheen studie 352 voor het eerst in de onderzoeksliteratuur. Dat was het moment waarop Charles Nemeroff, die in de komende jaren het publieke gezicht van onderzoekswangedrag zou worden, een artikel ‘schreef’ over de werkzaamheid van paroxetine voor een bipolaire stoornis. Het heeft 18 jaar geduurd voordat het volledige verhaal van die corruptie bekend werd, het laatste hoofdstuk dat onlangs verscheen toen een grote cache van studie 352 documenten – e-mails, memo’s en andere interne correspondentie tussen de belangrijkste spelers – openbaar werd gemaakt.

De documenten onthullen een web van corruptie dat verder ging dan de fraude van ghostwriting in het spinnen van negatieve resultaten in positieve conclusies, en het aanzetten tot die corruptie door een redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift dat het artikel publiceerde. De documenten onthullen ook een witwassen van de corruptie door de Universiteit van Pennsylvania.

Het was echter de publicatie van deze documenten die Jay Amsterdam, een onderzoeker in het proces, die klokkenluider werd nadat hij een rat rook, de kans gaf om “zaak gesloten” te zeggen. Amsterdam en Leemon McHenry hebben nu twee artikelen gepubliceerd die een stapsgewijze deconstructie van de studie – het ghostwriting, het draaien van resultaten, het verraad van het publieke vertrouwen.