Gezondheidsvoordelen van zwarte thee

De studie, geleid door onderzoekers van het NCI, onderdeel van de National Institutes of Health, heeft een grote en uitgebreide analyse uitgevoerd van de potentiële voordelen op gebied van moraliteit van het drinken van zwarte thee, de meest voorkomende soort thee die in de UK wordt geconsumeerd.

Eerdere studies die een bescheiden verband vonden tussen een hoger gebruik van thee en een lager risico op overlijden waren voornamelijk gericht op Aziatische populaties, die vaak groene thee drinken. Studies over zwarte thee hebben gemengde resultaten opgeleverd.

In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers dat mensen die twee of meer kopjes thee per dag dronken een 9% tot 13% lager risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook. Hogere theeconsumptie was ook geassocieerd met een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten, ischemische hartaandoeningen en beroertes. De associatie werd gezien ongeacht de gewenste thee temperatuur, de toevoeging van melk of suiker en genetische variaties die de snelheid beïnvloeden waarmee mensen cafeïne metaboliseren.

De bevindingen, die op 30 augustus 2022 verschenen in Annals of Internal Medicine, suggereren dat zwarte thee, zelfs bij hogere inname, deel kan uitmaken van een gezond dieet.

De studie omvatte 498.043 mannen en vrouwen tussen de 40 en 69 jaar die deelnamen aan een groot cohort onderzoek genaamd UK Biobank. De deelnemers werden ongeveer 11 jaar gevolgd en informatie over overlijdens kwam uit een gekoppelde database van de Britse National Health Service.

Vertaling: Andre Teirlinck