Gezonde voeding vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes

Een gezond, uitgebreid dieet dat de ontsteking van het lichaam vermindert, vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes mellitus, onthult een nieuwe studie van de Universiteit van Turku in Finland.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus, en een toenemend aantal zwangere vrouwen heeft overgewicht of obesitas. Voedingsgewoonten zijn van invloed op zowel obesitas als het ontstaan ​​van zwangerschapsdiabetes.

De moeder-kind studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Turku en het Turku Universitair Ziekenhuis in Finland, onderzocht het verband tussen voeding en het ontstaan ​​van zwangerschapsdiabetes bij 351 vrouwen met overgewicht of obesitas.

De inname van nutriënten van de vrouwen werd berekend uit voedingsdagboeken, op basis waarvan twee voedingspatronen, een gezonder en een ongezonder voedingspatroon, werden herkend. Bovendien werd de algehele kwaliteit van de voeding in vergelijking met de aanbevolen voeding beschreven met een voeding kwaliteitsindex en het ontstekingspotentieel met een voeding inflammatoire index.

Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat het volgen van een gezond voedingspatroon in het begin van de zwangerschap het risico op zwangerschapsdiabetes vermindert, zegt hoofdauteur, promovendus Lotta Pajunen van het Institute of Biomedicine van de Universiteit van Turku.

Dieet dat de ontsteking van het lichaam verhoogt, verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes.

De studie toonde ook aan dat een hogere voeding inflammatoire index, een dieet dat de laaggradige ontstekingsmarkers in het lichaam verhoogt, verband hield met een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus. Verder werd een hogere consumptie van vet en vooral verzadigde vetten in verband gebracht met zwangerschapsdiabetes. Dit is van belang omdat bekend is dat de inname van verzadigde vetten de ontsteking van het lichaam verhoogt.

In het onderzoek werden verschillende methoden gebruikt om de inname via de voeding tijdens de vroege zwangerschap te onderzoeken. Uit deze analyses bleek dat een dieet dat de gezondheid bevordert, geassocieerd is met een kleiner risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

– Vooral het eten van groenten, fruit, bessen, volkoren producten en onverzadigde vetten is belangrijk. Deze voedingsstoffen en voedingsmiddelen verminderen ontstekingen in het lichaam en daarmee ook het risico op zwangerschapsdiabetes. Moeders die al vóór de zwangerschap te zwaar of zwaarlijvig zijn, zouden waarschijnlijk baat hebben bij voedingsbegeleiding in het begin van de zwangerschap, zegt universitair hoofddocent voeding Kirsi Laitinen van de Universiteit van Turku, de PI van de onderzoeksgroep Early Nutrition and Health die het onderzoek heeft uitgevoerd.

De resultaten werden gepubliceerd in European Journal of Nutrition.

Vertaling: Andre Teirlinck