Gezond leven geeft de huid een gouden gloed

Volgens een nieuw onderzoek onder leiding van de University of St. Andrews verbetert een gezonde levensstijl de huidskleur van een persoon aanzienlijk.

Het onderzoek, geleid door de School of Psychology and Neuroscience van de University of St Andrews en gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology (woensdag 11 maart), laat zien dat een evenwichtige en gezonde levensstijl, waaronder fitter worden, stress vermijden en langer slapen, allemaal zorgen voor een gezond ogende gouden huidskleur.

Eerdere studies koppelen verbeteringen in huidskleur aan een goed dieet, maar het was niet bekend of huidskleur een algemenere aanwijzing is voor de gezondheid dan het verband met voeding. De huidige studie richtte zich op andere aspecten van een gezonde levensstijl en hoe dit een positieve invloed heeft op de huidskleur.

Het eten van een gezond dieet vol groenten en fruit verhoogt de geelheid van de huid, waardoor de huid er gezonder en aantrekkelijker uitziet. De kleurverandering is te wijten aan de opeenhoping van gekleurde plantpigmenten in de schil, zoals oranje caroteen uit wortels en rood lycopeen uit tomaten.

Deze pigmenten, carotenoïden genoemd, spelen een belangrijke rol als antioxidanten. Spanningen en spanningen in het dagelijks leven produceren oxidatieve gifstoffen die DNA en eiwitten beschadigen. Antioxidanten zoals carotenoïden beschermen tegen schade door de gifstoffen te neutraliseren, maar antioxidanten worden opgebruikt tijdens het neutralisatieproces.

Oefening stimuleert de lichaamseigen antioxidantensystemen die de carotenoïde pigmenten kunnen sparen, zodat ze zich in de huid kunnen ophopen. Andere gezondheidsaspecten zoals het verliezen van overtollig lichaamsvet, het verminderen van mentale stress en een betere kwaliteit, langere slaap kunnen de productie van oxidatieve toxines verminderen, waardoor de carotenoïden van de huid worden gespaard. Geelheid van de huid kan een indicator zijn voor de gezondheid van een persoon door aan te tonen dat het lichaam voldoende antioxidantenreserves en lage niveaus van oxidatieve gifstoffen heeft.

Hoofdwetenschapper voor het onderzoek, professor David Perrett, van de School of Psychology and Neuroscience, zei: “We werkten met 134 studenten die de conditie van de hartslag meten tijdens het lopen en rennen op een loopband. We hebben het lichaamsvetniveau beoordeeld met een impedantiemeter die vergelijkbaar is met die op veel weegschalen voor badkamers.

We hebben de huidskleur gemeten met een apparaat dat registreert hoe een regenboog van kleuren door de huid wordt weerkaatst. We ontdekten dat zowel een hoge conditie als een laag lichaamsvet geassocieerd waren met een hogere geelheid van de huid. Deze gelere huid van fitte individuen was niet te wijten aan een beter dieet of aan een bruine kleur van meer buiten zijn. ”

Om de studie verder te brengen, beoordeelde het onderzoeksteam of een verandering in gezondheid het uiterlijk van de huid veranderde. De onderzoekers volgden 59 studenten van sportclubs om de impact van hun training op hun algehele huiduiterlijk te meten. Degenen die in conditie verbeterden of lichaamsvet verloren, vertoonden een toename van de geelheid van de huid. Uit vragenlijsten bleek dat verhoogde psychologische stress en slaapverlies ook geassocieerd waren met een vermindering van geelheid van de huid. De verandering van huidskleur was niet het gevolg van training buitenshuis of een verhoogde zonnebrand, omdat de gezondheid niets te maken had met verandering van de lichtheid van de huid.

Professor Perrett voegde toe: “We wilden weten of de huidskleurverandering er gezond uitzag. We hebben de kleurverandering in gezichtsbeelden gesimuleerd, waarbij al het andere, zoals de expressie, constant blijft. Voor 21 waarnemers vonden we dat de verandering in kleur met verhoogde fitheid zichtbaar was en werd beoordeeld als gezonder in 90% van de onderzoeken. Dit betekent dat naarmate mensen gezonder worden, anderen de verbetering in huidskleur moeten kunnen opmerken.

“We waren verrast toen we ontdekten dat de huidskleurveranderingen die gepaard gingen met veranderingen in gezondheid vrij snel en binnen acht weken plaatsvonden. Dit betekent dat elke poging om de levensstijl te verbeteren het uiterlijk in relatief korte tijd ten goede zal komen. ”

Gezien het effect van huidskleur op aantrekkelijkheid, kunnen de onderzoeksresultaten mensen helpen om een ​​gezondere levensstijl te volgen, zoals regelmatig sporten, het vermijden van overmatige calorie-inname en overmatige stress, en het aannemen van goede slaapgewoonten. Al deze levensstijlfactoren zorgen, naast het eten van meer groenten en fruit, voor een aantrekkelijke gouden gloed op de huid.

Study: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.00392