Gewichtstoename na de menopauze door medicijnen

Een nieuwe studie gebaseerd op gegevens van Women’s Health Initiative besluit dat vrouwen met overgewicht tijdens de menopauze vaker antidepressiva, bètablokkers en/of insuline gebruiken tegen verschillende gezondheidsproblemen.

Abdominale gewichtstoename, wat vaak voorkomt tijdens de postmenopauze, wordt geassocieerd met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartziekte. Een nieuwe studie suggereert dat het gebruik van antidepressiva, bètablokkers en insuline tijdens de overgang gedeeltelijk de oorzaak zijn van zo’n ongezonde gewichtstoename. Studieresultaten werden online gepubliceerd,in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Veel medicijnen voorgeschreven voor hypertensie, diabetes, depressie, en/of andere psychische problemen worden geassocieerd met onbedoelde gewichtstoename. Helaas vrouwen in de menopauze, die al een hoge prevalentie hebben van overgewicht of obesitas, worden vaak behandeld met gewichts bevorderende medicijnen voor de verschillende gezondheidsproblemen tijdens deze periode. In deze nieuwe studie

gebaseerd op gegevens verzameld van vrouwen die hebben deelgenomen aan de Women’s Health Initiative, probeerden de onderzoekers de omvang van het verband in te schatten tussen gewicht bevorderende medicijnen en het gewicht na 3 jaar bij vrouwen in de menopauze.

In de studie werden de body mass index (BMI) en de tailleomtrek gemeten aan het begin en na 3 jaar en de resultaten kruislings gecontroleerd met een inventaris van voorgeschreven medicijnen, waaronder antidepressiva, bètablokkers, insuline en/of glucocorticosteroïden. Op basis van deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat het nemen van ten minste één gewichts bevorderende medicatie gepaard gaat met een grotere toename van BMI en taille omtrek vergeleken met vrouwen die deze medicijnen niet gebruiken. De resultaten namen toe met het aantal voorgeschreven geneesmiddelen. Degenen die antidepressiva of insuline gebruikten, of een combinatie van antidepressiva en bètablokkers vertoonden een significante toename in BMI vergeleken met niet gebruikers. Raciale en vrouwen uit etnische minderheden – groepen met een hoger gewicht bij aanvang – waren gevoeliger voor gewichtstoename.

Als reactie op de resultaten van het onderzoek suggereren de onderzoekers dat zorgverleners waakzamer zouden zijn bij het voorschrijven van verschillende medicijnen voor vrouwen in de menopauze. Met name moeten zorgverleners bepalen of verschillende medicijnen absoluut noodzakelijk zijn, of er alternatieve opties beschikbaar zijn en nagaan of de laagste dosis soms al niet de gewenste resultaten geeft.

De resultaten van de studie verschijnen in het artikel “The association between weight-promoting medication use and weight gain in postmenopausal women, findings from the Women’s Health Initiative.”

“Deze studie benadrukt de significante nadelige gezondheidseffecten van obesitas en het verband tussen het gebruik van gewicht bevorderende medicijnen zoals antidepressiva, antihypertensiva en insuline en gewichtstoename bij midlife vrouwen. Naast ervoor te zorgen dat deze medicijnen verstandig worden gebruikt en in de laagste doses die nodig is om de gewenste resultaten te bereiken, moet men oog hebben voor leefstijl strategieën voor het verzachten van de nadelige effecten, zoals de kwaliteit van het dieet, het niveau van fysieke activiteit en slaapkwaliteit en -duur “, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck