Geen relatie matige eiconsumptie en risico op hart- en vaatziekten

Het consumeren van maximaal één ei per dag lijkt volgens een nieuwe studie en meta-analyse onder leiding van onderzoekers van Harvard T.H. niet te zijn geassocieerd met het risico op hart- en vaatziekten (CVD). Chan School of Public Health.

“Recente studies hebben het debat over dit controversiële onderwerp opnieuw aangewakkerd, maar onze studie levert overtuigend bewijs ter ondersteuning van het ontbreken van een merkbaar verband tussen matige eiconsumptie en hart- en vaatziekten,” zei eerste auteur Jean-Philippe Drouin-Chartier, gastwetenschapper bij het Department of Nutrition en universitair docent aan de Universiteit van Laval in Québec, Canada. De studie zal online worden gepubliceerd op 4 maart 2020 in de BMJ.

De relatie tussen eierconsumptie en het HVZ-risico is de laatste decennia onderwerp van intens debat geweest in de wetenschappelijke gemeenschap. Pas in de afgelopen 12 maanden hebben drie gepubliceerde onderzoeken tegenstrijdige resultaten gerapporteerd.

De nieuwe bevindingen zijn een update van een onderzoek uit 1999 – de eerste grote analyse van eieren en hart- en vaatziekten – waarin geen verband werd gevonden tussen eieren en CVD-risico. Die studie werd geleid door Frank Hu, Fredrick J. Stare hoogleraar Voeding en epidemiologie, voorzitter van de afdeling Voeding, en een co-auteur van de huidige studie.

Voor deze studie analyseerden onderzoekers gezondheidsgegevens van 173.563 vrouwen en 90.214 mannen die deelnamen aan de Nurses ‘Health Study (NHS) I en II, en de Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) die vrij waren van HVZ, type 2 diabetes, en kanker bij aanvang. Ze gebruikten herhaalde metingen van dieet gedurende maximaal 32 jaar follow-up om een ​​gedetailleerd beeld te krijgen van mogelijk verwarrende levensstijlfactoren zoals een hoge body mass index en consumptie van rood vlees. De onderzoekers voerden ook de grootste meta-analyse van dit onderwerp uit, waaronder 28 prospectieve cohortstudies met maximaal 1,7 miljoen deelnemers.

De analyse van NHS- en HPFS-deelnemers vond geen verband tussen matige eiconsumptie en het risico op HVZ. Resultaten van de meta-analyse ondersteunden deze bevinding in Amerikaanse en Europese populaties; Er zijn echter aanwijzingen dat matige eiconsumptie geassocieerd kan zijn met een lager risico op hart- en vaatziekten in Aziatische populaties, hoewel dit kan worden verward door het algemene voedingspatroon.

Studie co-auteur Shilpa Bhupathiraju, onderzoekswetenschapper aan de Harvard Chan School Department of Nutrition en geassocieerde epidemioloog in Brigham and Women ‘s Hospital, zei dat hoewel matige eiconsumptie deel kan uitmaken van een gezond eetpatroon, het niet essentieel is. “Er is een scala aan andere voedingsmiddelen die kunnen worden opgenomen in een gezond ontbijt, zoals volkoren toast, yoghurt en fruit.”

Andere auteurs van de Harvard Chan-school van de studie waren Siyu Chen, Yanping Li, Amanda Schwab, Meir Stampfer, Frank Sacks, Bernard Rosner en Walter Willett.

“Eiconsumptie en risico op hart- en vaatziekten: bevindingen van drie grote prospectieve Amerikaanse cohortstudies en een systematische review en bijgewerkte meta-analyse”, Jean-Philippe Drouin-Chartier, Siyu Chen, Yanping Li, Amanda Schwab, Meir Stampfer, Frank Sacks, Bernard Rosner, Walter C. Willett, Frank B. Hu, Shilpa N. Bhupathiraju, BMJ, online 4 maart 2020, doi: 10.1136 / bmj.m513