Schaliegas chemicaliën kunnen mannelijk geslachtshormoon receptor verstoren

Volgens onderzoek geaccepteerd voor presentatie op ENDO 2020, de Endocrine Society’s jaarlijkse bijeenkomst en publicatie in een speciale aanvullende sectie van de Journal of the Endocrine Society, heeft een chemische stof die wordt gebruikt bij fracking het potentieel om reproductieve hormonen bij mannen te verstoren, .

Uit de studie bleek dat de chemische stof de effecten van testosteron en andere mannelijke geslachtshormonen die bekend staan als androgenen, kan blokkeren.

“Mogelijke nadelige gezondheidsresultaten geassocieerd met blootstelling aan androgenen zijn abnormale voortplantingsfunctie, mannelijke onvruchtbaarheid en verstoord testiculaire en prostaatontwikkeling”, aldus hoofdonderzoeker Phum Tachachartvanich, Ph.D., van de University of California, Davis in Davis, Californië.

Hydraulische breuktechnologie heeft de opbrengst van olie- en aardgaswinning uit onconventionele bronnen aanzienlijk verbeterd. Fracking omvat het boren en hydraulische extractie door het injecteren van mengsels van industriële chemicaliën onder hoge druk in putten met horizontale boring.  Fracking chemicaliën verontreinigen het milieu, inclusief meren, grondwater en afvalwater, en ze zullen waarschijnlijk iedereen beïnvloeden die wordt blootgesteld aan deze groep chemicaliën, aldus Tachachartvanich.

“Het wijdverbreid gebruik van fracking heeft tot bezorgdheid geleid over de mogelijkheden van negatieve effecten op zowel het milieu als de menselijke gezondheid,” zei Tachachartvanich. “Iedereen moet zich zorgen maken over fracking aangezien het geproduceerd afvalwater potentiële hormoon ontregelende effecten heeft, die de algemene bevolking nadelig kan beïnvloeden. ”

De onderzoekers gebruikten een computermodel om 60 hydraulische fracking chemicaliën te rangschikken die in Californië worden gebruikt, op basis van het voorspeld potentieel van elk chemische stof om te interfereren met het potentieel van androgenen zich te binden aan cellen in ons lichaam. Op basis van de ranglijst gebruikten ze een celmodel om de top te bepalen van vijf fracking chemicaliën die het grootste potentieel van  interferentie vertoonden.

Vervolgens maten ze de androgeen bindingsactiviteit in het celmodel van elke chemische stof. Van de vijf geteste HF-chemicaliën, remt slechts één – Genapol-X100 –  de androgeen bindende activiteit significant. “Dit suggereert dat Genapol-X100 endocriene verstorende eigenschappen heeft, ” zei Tachachartvanich.

Vertaling : Andre Teirlinck