Fracking bedreigt de gezondheid van mannen

Fracking is een methode van gas- en oliewinning waarbij een vloeistof onder hoge druk in oliehoudend gesteente wordt geperst. Een chemische verbinding in frackingvloeistof blijkt de huishouding van mannelijke geslachtshormonen te kunnen verstoren.

Uit 60 chemische stoffen in frackingvloeistof selecteerden de onderzoekers met behulp van een computermodel vijf chemicaliën die zich zouden kunnen binden aan androgenen, testosteronachtige mannelijke voortplantingshormonen.

De vijf geselecteerde verbindingen hadden volgens een celmodel de grootste potentie om de hormoonhuishouding ernstig te verstoren. Zulke verstoringen kunnen leiden tot een abnormale ontwikkeling van de teelballen en de prostaat, aantasting de voortplantingsfunctie en onvruchtbaarheid.

Vervolgens gingen de onderzoekers met behulp van het celmodel na in hoeverre de stoffen zich kunnen binden aan de mannelijke voorplantingshormonen. Slechts bij één van de vijf onderzochte chemicaliën bleek de hormoonbinding significant: Genapol-X100 (Isotridecyl alcohol polyglycol ether, een stof die gebruikt wordt in industriële schoonmaakmiddelen).

De onderzoekers concluderen: “Omdat frackingvloeistof in het grondwater, oppervlaktewater en uiteindelijk zelfs in het drinkwater terecht komt, bedreigt Genapol de gezondheid van de bevolking in frackinggebieden”.

Dick Schrauwen
Samenvatting van Link