Focus op emoties verbetert gezondheid hart bij mensen met obesitas

Volgens een onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd op EuroHeartCare – ACNAP Congress 2021, een online wetenschappelijk congres, verbeterden mensen met obesitas die een niet-oordelend en gepersonaliseerd programma voor het aanpassen van hun levensstijl volgden in slechts 10 weken hun cardiovasculaire en mentale gezondheid van de European Society of Cardiology (ESC). Deelnemers verloren gewicht en boekten voordelen bij angst en depressie en fysieke metingen, waaronder bloeddruk.

“We richten ons op het veranderen van gedrag en het verbeteren van de relatie van mensen met voedsel”, zegt studie auteur mevrouw Aisling Harris, diëtiste voor hart- en gewichtsbeheersing, Croi Heart and Stroke Centre, Galway, Ierland. “Veel deelnemers hebben diëten met strikte regels geprobeerd en zijn bang voor voedsel dat ze niet kunnen eten. Ons programma heeft geen dieet of maaltijdplan, en er zijn geen voedingsmiddelen uitgesloten. Elke persoon stelt zijn eigen doelen, die wekelijks worden herzien, en onze benadering is niet-oordelend, wat een verstandhouding opbouwt en vertrouwen wint.”

“Obesitas ontwikkelt zich om meerdere redenen en iemand de schuld geven van hun gewicht kan ervoor zorgen dat ze geen gezondheidszorg en advies krijgen”, zei mevrouw Harris. “Het kan leiden tot emotioneel eten en je te zelfbewust voelen om te sporten. Door de triggers van elke persoon te identificeren, kunnen we alternatieve copingstrategieën ontwikkelen, allemaal binnen de context van hun werk, zorgtaken, externe stress, enzovoort. Voor sommige mensen is het bezoeken van een groep als deze het enige sociale contact dat ze deze week of in jaren hebben gehad. Mensen delen ervaringen en steunen hun leeftijdsgenoten.”

Zowel overgewicht als obesitas zijn geassocieerd met een verhoogd risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten.2 Gewichtsverlies wordt aanbevolen om de bloeddruk, de bloedlipiden en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verlagen en zo de kans op hartaandoeningen te verkleinen. Deze studie analyseerde de impact van een op de gemeenschap gebaseerd programma voor het aanpassen van de levensstijl op de fysieke en mentale gezondheid van mensen met obesitas die zijn doorverwezen door een gespecialiseerde bariatrische dienst van het Galway University Hospital. De onderzoekers beoordeelden gegevens van 1122 deelnemers tussen 2013 en 2019.

Het 10-weekse Croí CLANN-programma (Changing Lifestyle with Activity and Nutrition) begon met een beoordeling door een verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut en nulmetingen van gewicht, bloeddruk, cholesterol, bloedglucose, fitheid en niveaus van angst en depressie. In samenwerking met elke patiënt werden gepersonaliseerde doelen en een beheersplan overeengekomen.

De deelnemers volgden 8 weken lang elke week een sessie van 2,5 uur. De eerste 30 minuten werden besteed aan één-op-één doelen stellen. Daarna volgde een 1 uur durende bewegingsles onder leiding van de fysiotherapeut. Er volgde een gezondheidsbevorderend gesprek van 1 uur over onderwerpen als gezond eten, portiegroottes, het lezen van voedseletiketten, emotionele versus fysieke honger, stressmanagementtechnieken (bijv. Meditatie), fysieke activiteit, sedentair gedrag, cardiovasculaire risicofactoren en het aanbrengen en behouden van veranderingen . Deelnemers gebruikten activity trackers en hielden voedingsdagboeken bij om triggers voor emotioneel eten te identificeren.

In de afgelopen week hadden patiënten een evaluatie aan het einde van het programma met de verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut om de resultaten te bekijken. Daarna werden ze terugverwezen naar het ziekenhuis.

Bij aanvang was de gemiddelde body mass index (BMI) 47,0 kg/m2 en 56,4% van de deelnemers had een BMI boven 45 kg/m2. Bovendien had 26,7% diabetes type 2 en had 31,4% een voorgeschiedenis van depressie.

Ruim driekwart van de deelnemers (78%) voltooide het programma. Psychosociale gezondheid werd beoordeeld met behulp van de 21-punts Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), waarbij 0-7 normaal is, 8-10 mild, 11-15 matig en 16-21 ernstig. De angst- en depressiescores daalden in de loop van het programma met respectievelijk 1,5 en 2,2 punten. Het aandeel met een angstscore hoger dan 11 bij aanvang was 30,8% en daalde tot 19,9%; voor depressie waren de overeenkomstige verhoudingen 21,8% en daalden tot 9,5%.

De gemiddelde afname van het lichaamsgewicht was in totaal 2,0 kg, waarbij 27,2% van de deelnemers meer dan 3% van hun oorspronkelijke gewicht verloor. Het percentage dat de aanbevolen fysieke activiteitsniveaus bereikt, steeg met 31%. Er waren significante verlagingen van het totale cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en bloeddruk. Het aandeel met hoge bloeddruk daalde van 37,4% bij baseline tot 31,1% na 10 weken. Bij mensen met diabetes type 2 steeg het percentage dat de aanbevolen bloedsuikerspiegel bereikte van 47,6% naar 57,4%.

Mevrouw Harris concludeerde: “Bijna acht op de tien mensen voltooiden het programma, wat suggereert dat de inhoud en het formaat acceptabel waren. We zagen verbeteringen in alle psychosociale en gezondheidsuitkomsten gedurende een relatief korte periode, wat aangeeft dat dit een model van dienstverlening zou kunnen zijn voor andere centra.”

References and notes
Abstract title: Evaluation of a 10-week lifestyle and weight management programme on cardiovascular disease risk factors in a group of people living with obesity referred from a specialist bariatric clinic.
Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J. 2016;37:2315–2381.