EPA kondigt nieuwe testmethode aan voor extra PFAS in drinkwater

Vandaag heeft het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het PFAS-actieplan van het bureau door een nieuwe gevalideerde methode aan te kondigen voor het testen van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in drinkwater. Deze nieuwe gevalideerde testmethode is een aanvulling op andere acties die het bureau onderneemt in het kader van het actieplan om gemeenschappen te helpen landelijk PFAS aan te spreken.

“De belangrijke wetenschappelijke vooruitgang van EPA maakt het mogelijk voor zowel overheids- als particuliere laboratoria om effectief meer PFAS-chemicaliën in drinkwater te meten dan ooit tevoren”, aldus Andrew Wheeler, EPA-beheerder. “We kunnen nu 29 chemicaliën meten, wat een cruciale stap is in de uitvoering van het PFAS-actieplan van het agentschap – het meest uitgebreide plan voor meerdere agentschappen ooit om een ​​opkomende zorgwekkende chemische stof aan te pakken.”

De nieuwe gevalideerde methode 533 van EPA is gericht op PFAS met een “korte keten”, die PFAS met koolstofketenlengten van vier tot 12. Methode 533 is een aanvulling op EPA-methode 537.1 en kan worden gebruikt om te testen op 11 extra PFAS.

Methode 533 bereikt een belangrijke mijlpaal in het EPA PFAS-actieplan door te voldoen aan de verplichting van het agentschap om nieuwe gevalideerde methoden te ontwikkelen om nauwkeurig te testen op extra PFAS in drinkwater. Methode 533 bevat ook een analysetechniek genaamd isotopenverdunning, die interferentie met monstermatrix kan minimaliseren en de gegevenskwaliteit kan verbeteren.

Voor meer informatie bezoek: www.epa.gov/pfas

Achtergrond van het PFAS-actieplan

PFAS zijn een grote groep synthetische chemicaliën die worden gebruikt in consumentenproducten en industriële processen. In gebruik sinds de jaren 1940, zijn PFAS bestand tegen hitte, oliën, vlekken, vet en water – eigenschappen die bijdragen aan hun persistentie in het milieu.