Eenvoudig hulpmiddel voorspelt het risico op ziekte van Alzheimer

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een algoritme ontwikkeld dat gegevens van een eenvoudige bloedtest en korte geheugentests combineert om met grote nauwkeurigheid te voorspellen wie de ziekte van Alzheimer in de toekomst zal ontwikkelen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

Ongeveer 20-30% van de patiënten met de ziekte van Alzheimer wordt in de gespecialiseerde gezondheidszorg ten onrechte gediagnosticeerd, en diagnostisch onderzoek is in de eerste lijn nog moeilijker. De nauwkeurigheid kan aanzienlijk worden verbeterd door de eiwitten tau en bèta-amyloïde te meten via een spinale vloeistofmonster of PET-scan. Die methoden zijn echter duur en alleen verkrijgbaar bij een relatief klein aantal gespecialiseerde geheugenklinieken wereldwijd. Vroege en nauwkeurige diagnose van AD wordt zelfs nog belangrijker, omdat hopelijk binnenkort nieuwe medicijnen beschikbaar zullen komen die de progressie van de ziekte vertragen.

Een onderzoeksgroep onder leiding van professor Oskar Hansson aan de universiteit van Lund heeft nu aangetoond dat een combinatie van relatief gemakkelijk toegankelijke tests kan worden gebruikt voor een vroege en betrouwbare diagnose van de ziekte van Alzheimer. De studie onderzocht 340 patiënten met lichte geheugenstoornissen in de Zweedse BioFINDER-studie en de resultaten werden bevestigd in een Noord-Amerikaanse studie onder 543 mensen.

Een combinatie van een eenvoudige bloedtest (meting van een variant van het tau-eiwit en een risicogen voor de ziekte van Alzheimer) en drie korte cognitieve tests die slechts 10 minuten duren, voorspeld met meer dan 90% zekerheid welke patiënten binnen vier jaar de ziekte van Alzheimer zouden ontwikkelen . Dit eenvoudige prognostische algoritme was significant nauwkeuriger dan de klinische voorspellingen van de dementie-experts die de patiënten onderzochten, maar hadden geen toegang tot dure ruggenmergvloeistoftests of PET-scans, zei Oskar Hansson.

“Ons algoritme is gebaseerd op een bloedanalyse van gefosfyleerd tau en een risicogen voor de ziekte van Alzheimer, gecombineerd met het testen van geheugen en uitvoerende functie. We hebben nu een prototype van een online tool ontwikkeld om het individuele risico in te schatten van een persoon met milde geheugenklachten die de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. dementie binnen vier jaar ”, legt Sebastian Palmqvist uit, eerste auteur van de studie en universitair hoofddocent aan de universiteit van Lund.

Een duidelijk voordeel van het algoritme is dat het is ontwikkeld voor gebruik in klinieken zonder toegang tot geavanceerde diagnostische instrumenten. In de toekomst kan het algoritme daarom een ​​groot verschil maken bij de diagnose van Alzheimer binnen de eerstelijnszorg.

“Het algoritme is momenteel alleen getest op patiënten die zijn onderzocht in geheugenklinieken. We hopen dat het ook gevalideerd zal worden voor gebruik in de eerstelijnsgezondheidszorg en in ontwikkelingslanden met beperkte middelen”, zegt Sebastian Palmqvist.

Eenvoudige diagnostische hulpmiddelen voor de ziekte van Alzheimer zouden ook de ontwikkeling van geneesmiddelen kunnen verbeteren, aangezien het moeilijk is om op een tijd- en kosteneffectieve manier de geschikte deelnemers aan de studie voor geneesmiddelenonderzoeken te werven.

“Het algoritme zal ons in staat stellen om mensen met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium te rekruteren, dan hebben nieuwe medicijnen een grotere kans om het ziekteverloop te vertragen”, besluit professor Oskar Hansson.