Een nieuwe behandeling vermindert ontstekingen bij multiple sclerose

Een team onder leiding van het Institut de Neurociències van de Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) slaagde erin chronische ontsteking geassocieerd met multiple sclerose bij muizen te verminderen dankzij de toediening van een type lipide dat ontstekingen medieert. Het team ontdekte dat dit soort mediatorstoffen, die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van het ontstekingsproces wanneer het niet langer gunstig is, worden geminimaliseerd bij mensen met multiple sclerose en in diermodellen van de ziekte. Het gebruik van deze mediatoren zou een goede strategie kunnen worden voor de behandeling van deze auto-immuunziekte.

Acute ontsteking is een beschermende reactie op infectie die weefselregeneratie bevordert na een verwonding. Als de functie eenmaal is vervuld, is een reeks mechanismen die worden gereguleerd door lipiden die als bemiddelaars fungeren, verantwoordelijk voor het oplossen ervan. Een fout in de resolutierespons resulteert in een ongecontroleerde ontsteking die schadelijk is voor de weefsels. Bij multiple sclerose, een auto-immuunziekte waarbij de afweercellen van het lichaam de bekleding van de staart van neuronen (myeline) aanvallen, is de ontsteking aanhoudend en speelt deze een sleutelrol bij de ontwikkeling van de ziekte.

Een onderzoeksteam onder leiding van Rubén López-Vales, hoogleraar fysiologie aan de UAB en onderzoeker aan de Neuroplasticity and Regeneration Group, INC-UAB, is erin geslaagd de chronische ontsteking geassocieerd met multiple sclerose in een muizenmodel van de ziekte te verminderen door toediening van een van de oplossende lipidemediatoren van ontsteking, Maresin-1. De stof oefende een therapeutisch effect uit op muizen, waarbij de hoeveelheid ontstekingsbevorderende eiwitten (cytokines) en het aantal cellen van het immuunsysteem in zowel het ruggenmerg als het bloed drastisch werd verminderd. Een continue toediening van het lipide in de loop van de tijd beschermde ook neuronen tegen demyelinisatie en verbeterde de effecten van neurologische achteruitgang veroorzaakt door de ziekte.

In de studie, gepubliceerd in het Journal of Neuroinflammation, keken onderzoekers naar monsters van patiënten met multiple sclerose en van muizenmodellen, en ontdekten dat er onvoldoende productie was van Maresin-1 en andere lipidemediatoren die ontstekingen beëindigen. De niveaus van deze immunosuppressieve stoffen, die bijna niet detecteerbaar waren, verhinderden dat het ontstekingsproces stopte.

“Onze resultaten suggereren dat een van de mechanismen van het lichaam voor het oplossen van ontstekingen niet goed werkt bij patiënten met multiple sclerose, wat de episodes van auto-immuniteit die ze ervaren gedeeltelijk zou kunnen verklaren”, zegt Dr. López-Vales.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Montreal en de Universidad de La República in Uruguay, wijst op therapie met ontstekingsremmende mediatoren als een innovatieve en veelbelovende strategie voor de behandeling van multiple sclerose en andere auto-immuunziekten die verder onderzoek behoeven.

Bron: Universitat Autònoma de Barcelona