Een nieuwe aanpak van kanker vermindert de grootte en het gewicht van de tumor

Een nieuw chemisch bereid middel ontwikkeld door onderzoekers van de CityU Universiteit in Hong Kong vermindert de omvang en het gewicht van tumoren (kankergezwelllen) met meer dan 60 procent.

Het nieuwe middel, phorbiplatin, is baanbrekend omdat en omdat het nieuwe middel veel beter werkt en veel minder schade toebrengt dan ‘traditionele’ chemotherapie. Phorbiplatin kan worden ingezet bij diverse kankersoorten maar bleek vooral effectief bij borst- en eierstokkanker.

Het middel is op een op platina gebaseerde prodrug. Op zich is het niet werkzaam totdat het wordt blootgesteld aan rood (infrarood) licht. Rood licht heeft een lage frequentie en een lange golflengte en dringt daarom diep door in het lichaam. Daardoor kan het middel toegespitst worden op de plekken waar de kanker zit en kunnen de gezonde cellen worden gespaard. Daardoor werkt het effectiever en brengt het minder schade toe dan andere platinum-houdende antikankermedicijnen zoals cisplatine en oxaliplatine.

Dr. Zhu en zijn team werkte drie jaar aan het nieuwe middel. Zhu: “Het probleem met chemo is dat het lijkt op schieten met hagel. Niet alleen de kwaadaardige cellen worden geraakt maar ook de gezonde. Wij hebben een lichtopnemer toegevoegd aan oxaliplatin. Pas als ons nieuwe middel wordt geactiveerd door rood licht met een lage intensiteit komt het antikankermiddel vrij. Dit zorgt voor een grotere nauwkeurigheid en efficiëntie en minder nevenschade”.

Tests van het nieuwe middel op muizen lieten een aanzienlijk verbeterde werking tegen tumoren zien: 67% meer vermindering van de tumorgrootte en een 62% grotere vermindering van het tumorgewicht in vergelijking tot de behandeling met ‘standaard’ oxaliplatin. Ook waren de gezonde organen in betere staat.

Samenvatting persbericht: Dick Schrauwen

Dit meldt het oorspronkelijke persbericht
https://tinyurl.com/yh3r4qp7

Voor meer over platina en kanker, zie:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/platina-en-kanker/