Een handvol noten en zaden voor de gezondheid van het hart

In Nieuw-Zeeland is onze consumptie van noten en zaden over het algemeen laag. Gegevens van de laatste Voedingsenquête voor volwassenen laten zien dat de gemiddelde inname van noten en zaden door de bevolking ongeveer een derde is van de aanbeveling van de Hartstichting.  Heart Foundation National Nutrition Advisor Lily Henderson zegt dat het doel is om meer Nieuw-Zeelanders ertoe te brengen meer noten en zaden in hun dagelijkse maaltijden op te nemen.

“Het aanbrengen van kleine veranderingen in uw dieet door regelmatig een paar handenvol noten en zaden toe te voegen, heeft een positief effect op de gezondheid van ons hart”, zegt ze. “De meeste voordelen worden gezien als we elke dag tot 15 g eten (of drie tot vier handenvol per week), maar er zijn waarschijnlijk nog meer voordelen voor de gezondheid van het hart bij een hogere inname.

“Het goede nieuws is dat regelmatige inname van deze hoeveelheden niet alleen goed voor ons is, er is ook goed bewijs uit grote populatiestudies en klinische onderzoeken die geen invloed hebben op het lichaamsgewicht, wat een veel voorkomende misvatting is.”

Lily zegt dat om de grootste gezondheidsvoordelen te behalen, noten en zaden zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke vorm moeten worden gegeten, bijvoorbeeld heel, in plakjes of gemalen. Noten- en zaadboters zoals pindakaas zijn ook een fantastische optie, vooral in vergelijking met andere smeersels zoals jam of honing.

Ze zegt dat met aanhoudende stijgingen van de prijzen van boodschappen en met veel huishoudens in Nieuw-Zeeland die al een flink budget voor voedsel hebben, het een goed idee is om je te concentreren op de goedkoopste opties. “Pinda’s, zonnebloempitten, sesamzaadjes en lijnzaad zijn enkele van de goedkoopste opties per 100 g en zijn net zo voedzaam in vergelijking met andere noten en zaden .

“Pindakaas is een andere goedkope manier om noten aan je dieet toe te voegen en er zijn genoeg andere toepassingen dan het op toast te smeren.”

Lily zegt dat we geluk hebben dat er een brede selectie pindakaas beschikbaar is in onze supermarktschappen voor verschillende smaken en budgetten.

Hier zijn enkele tips om meer noten en zaden in uw dieet op te nemen.

  • Voeg ze toe aan maaltijden die je al eet – de bonus is dat ze eiwitten toevoegen om je tevreden te houden en extra textuur en smaak te geven.
  • Ze kunnen worden toegevoegd aan ontbijt-, lunch- en dinermaaltijden of als tussendoortje worden gegeten.
  • Strooi geroosterde zonnebloempitten over een salade, voeg een lepel pindakaas toe in een smoothie of sesamzaadjes om een ​​Aziatisch gerecht af te maken.
  • Zoek naar producten die ze als hoofdingrediënt bevatten, zoals ontbijtgranen, crackers en brood. Houd rekening met de algehele gezondheid van het product en kies waar mogelijk de minst bewerkte opties.

Het is bekend dat noten, pinda’s en bepaalde zaden bij sommige mensen een allergische reactie (anafylaxie) kunnen veroorzaken, die levensbedreigend kan zijn. Volg het advies van uw huisarts of gezondheidsprofessional als u een reactie heeft gehad op een soort noot of zaad.