E-sigaretten met chocoladesmaak bijzonder schadelijk voor de longen

Wetenschappers ontdekten zelfs dat alle 10 geteste smaken een zekere mate van toxiciteit veroorzaakten in de cellen aan de binnenkant van de longen, wat in sommige gevallen resulteerde in celdood. De gifstoffen verminderden ook aanzienlijk het vermogen van cellen van het immuunsysteem om bacteriën te verwijderen en ontstekingen te reguleren. Het onderzoeksartikel is gepubliceerd in het America Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology en is gekozen als APSselect-artikel voor februari.

Uit de gegevens blijkt dat de chemische profielen van de bestudeerde e-liquid-smaken (appel, banaan, kauwgom, cappuccino, kers, chocolade, kaneel, mango, pepermunt en tabak) maar liefst 15 chemicaliën bevatten. De schadelijkste smaken, zoals chocolade en banaan, bevatten hoge niveaus van een chemische component, een benzeenring. Smaken met een lagere concentratie benzeenring waren minder schadelijk. De onderzoekers ontdekten ook dat verschillende merken e-liquids met chocolade en bananensmaak met lagere hoeveelheden benzeenringchemicaliën ook minder schadelijk waren.

Het doel van het onderzoek was volgens onderzoekers om te bepalen of immuundisfunctie en toxiciteit in de longen die eerder in eerdere onderzoeken werden waargenomen, afhankelijk waren van de gebruikte smaak, onafhankelijk van de aanwezigheid van nicotine. Om erachter te komen, stelden ze longcellen van gezonde, niet-rokende proefpersonen bloot aan de damp van e-sigaretten die uit verschillende smaken werd geproduceerd.

“Wij zijn van mening dat deze studie het bewijs levert dat de mogelijke schade door het gebruik van smaakstoffen niet afkomstig is van de naam op de fles, maar eerder van de chemische samenstelling van de smaakstoffen, de aanwezige smaakstoffen en hun concentratie”, aldus onderzoeker Miranda Ween, PhD, van Royal Adelaide Hospital in Australië. “Dit suggereert dat eventuele limieten voor toegestane smaken specifiek op dit soort gegevens moeten worden gebaseerd om ervoor te zorgen dat toegestane producten echt het laagst mogelijke niveau van schade vertegenwoordigen.”

Lees het volledige artikel “E-sigaretten en gezondheidsrisico’s: meer aan de smaak dan alleen de naam”, gepubliceerd in het American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology. Het wordt gemarkeerd als een van de ‘beste van het beste’ van deze maand als onderdeel van het APSselect-programma van de American Physiological Society.

Links

https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplung.00370.2020

https://journals.physiology.org/journal/ajplung