E-sigaretten leiden tot ernstige gezondheidsproblemen

Het gebruik van e-sigaretten trekt een zware wissel op de gezondheid van het hart. Dat baart grote zorgen omdat het gebruik van e-sigaretten hoog is en omdat de opvatting leeft dat e-sigaretten beter zijn voor de gezondheid dan gewone sigaretten. Dit is de conclusie van een recent onderzoek dat zal worden gepresenteerd tijdens de wetenschappelijke sessies van de AHA-conferentie die plaatsvindt tussen 16 en 18 november in Philadelphia [2].

De onderzoekers voerden twee afzonderlijke onderzoeken uit. Ze melden dat het roken van e-sigaretten een negatieve invloed heeft op de risicofactoren voor hartziekten: cholesterol, triglyceriden, glucosespiegel en een verminderde bloedstroom naar en in het hart. De gevonden resultaten zijn vergelijkbaar met de effecten van gewone sigaretten.

Rose Marie Robertson, MD, FAHA is de plaatsvervangend hoofdwetenschapper en medisch officier van de American Heart Association. Ze zegt: “Er zijn geen gegevens over de veiligheid van e-sigaretten op lange termijn. Maar er is gedurende tientallen jaren een grote hoeveelheid data verzamelt voor de veiligheid van andere nicotine-vervangende therapieën”.

De American Heart Association (AHA) beveelt mensen aan te stoppen met roken met behulp van hulpmiddelen die door de FDA zijn goedgekeurd en die veilig en effectief zijn gebleken. Als mensen ervoor kiezen om over te stappen van tabaksproducten naar e-sigaretten omdat ze willen stoppen met roken, dan moeten ze vervolgens ook weer stoppen met e-sigaretten. Waarom? Omdat er weinig informatie is over de veiligheid (van e-sigaretten) op de de lange termijn en omdat het bewijs groeiende is voor de negatieve lichamelijke effecten van het gebruik van deze apparaten en de chemische vloeistoffen die ze verdampen.

Studie één: `Gebruik van e-sigaretten wordt geassocieerd met gewijzigde lipidenprofielen in de CITU-studie` [2].

In deze studie vergeleken onderzoekers cholesterol-, triglyceriden- en glucosespiegels bij gezonde niet-rokende volwassen (niet-rokers), dampers (rokers van e-sigaretten), gewone rokers (tabak) en combi-rokers (die zowel dampen als roken).

Aan het onderzoek namen 476 gezonde volwassen deel tussen de 21 en 45 jaar oud. Geen van de deelnemers had een hart- of vaatziekte en niemand nam medicijnen tegen cardiovasculaire schade. De verdeling over de vier groepen: 94 niet-rokers, 45 dampers, 285 gewone rokers en 52 combi-rokers.

Enkele bevindingen:
– Dampers hadden minder cholesterol (alle typen) en meer slecht cholesterol (LDL) dan niet-rokers.
– Goede cholesterol (HDL) was lager bij dubbele rokers.

Sana Majid (MD): “Hoewel veel zorgverleners en patiënten wellicht denken dat het gebruik van e-sigaretten beter is voor het hart dan gewoon roken, toont ons onderzoek aan dat ook het gebruik van e-sigaretten een negatief effect heeft op de verschillende cholesterolwaarden. De beste optie (voor stoppers) is om door de FDA goedgekeurde methoden te gebruiken in combinatie met gedragsveranderend advies”. Sana Majid is een postdoctorale fellow in de vasculaire biologie aan de Boston University School of Medicine.

Studie twee: `Chronische gebruikers van e-sigaretten vertonen meer consistente microvasculaire coronaire dysfunctie dan chronische gewone rokers` [4]

Conclusie van deze studie: het roken van e-sigaretten is geassocieerd met MCD (Microvasculaire Coronaire Dysfunctie) [4b]. Het negatieve effect kan zelfs erger zijn dan dat van gewoon roken.

De onderzoekers analyseerden de bloeddoorstroming in het hart. Die doorstroming is een maat voor de coronaire vasculaire functie. De doorstroming werd gemeten bij 19 jonge, volwassen rokers (leeftijd 24-32) direct voor en direct na het roken van of een e-sigaret of een gewone sigaret. Daarbij maakten de onderzoekers gebruik van myocardiale contrast echocardiografie [5]. De metingen vonden zowel plaats in rust als na het uitvoeren van een knijpveer-oefening om (het effect van) fysieke stress (lichamelijke belasting) te simuleren.

“Bij gewone rokers nam de bloedstroom in rust bescheiden toe na de inademing van de rook. Vervolgens nam de bloedstroom af tijdens de daaropvolgende oefening. Bj het dampen (roken van een e-sigaret) nam de bloedstroom na inademing af zowel in rust als na de knijpveeroefening”, meldt Florian Rader (MD, MS). Rader is mede-auteur van de studie, is medisch directeur van het Human Physiology Laboratory en assistent-directeur van het Smidt Heart Institute van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. “Deze resultaten geven aan dat het gebruik van e-sigaretten verband houdt met blijvende MCD [4a], zelfs als er geen sprake is van lichamelijke belasting (fysieke stress)”.

“We waren verrast door de waarneming dat de bloedstroom in het hart in rust verminderde na inademing van een e-sigaret, zelfs als er geen sprake was van fysieke stress”, voegt Susan Cheng (MD, MMSc) toe. Cheng is directeur van de afdeling volksgezondheidsonderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center. “Hulpverleners die counseling aanbieden aan mensen die willen stoppen met roken moeten er zich er bewust zijn dat e-sigaretten wellicht nog meer schade kunnen berokkenen dan gewone sigaretten en dat dit vooral geldt voor mensen met een verhoogd risico op hart- vaatziekten”.

Vertaling: Dick Schrauwen [1]

Verwijzingen

[1] Bewerking van een AHA-persbericht
Het oorspronkelijke persbericht is afkomstig van de AHA (American Heart Association).
Er zijn diverse bronnen van de oorspronkelijke tekst, zie:
– https://www.google.com/search?q=E-cigarettes+take+serious+toll+on+
heart+health,+not+safer+than+traditional+cigarettes

[2] Scientific Sessions 2019, AHA (American Heart Association)
– https://professional.heart.org/professional/EducationMeetings/MeetingsLiveCME/
ScientificSessions/UCM_316900_Scientific-Sessions.jsp

Zie ook:
– https://www.heart.org/en/news/2019/11/11/e-cigarettes-match-traditional-smoking-in-some-heart-risks

[3] Studie één
– “E-Cigarette Use is Associated with Altered Lipid Profiles in the CITU Study (Oral Presentation Mo3106)”

[4a] Studie twee
– “Chronic E-Cigarette Users Demonstrate More Consistent Coronary Endothelial Dysfunction than Chronic Combustible Cigarettes (Oral Presentation Sa3199)”

[4b] Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (Coronary Endothelial Dysfunction)
– http://www.hartvoorvrouwen.nl/wp-content/uploads/2016/12/7611-Microvasculaire_Coronair-i.pdf
– https://en.wikipedia.org/wiki/Endothelial_dysfunction

[5] Myocardiale contrast echocardiografie
– https://www.asecho.org/wp-content/uploads/2018/02/DeMaria-Myocardial-
Contrast-Echocardiography.pdf

– https://en.wikipedia.org/wiki/Echocardiography