E-sigaretten kunnen pacemaker storen

Magnetische component in e-sigaretten die de implanteerbare cardioverter-defibrillatorfunctie stoort

Potentieel voor onbedoelde tijdelijke programmering en aritmische complicaties wanneer een elektronische sigaret in de buurt van een implanteerbare cardioverter-defibrillator of pacemaker wordt geplaatst, gerapporteerd in HeartRhythm Case Reports

Een e-sigaret in de borstzak van een patiënt met een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) in de linkerborst veroorzaakte magnetische omkering, waardoor het vermogen van de ICD om gevaarlijke hartritmeproblemen te detecteren en te behandelen, werd onderbroken rapporteert HeartRhythm Case Reports uitgegeven door Elsevier. De patiënt wist niet dat de e-sigaret een geïntegreerde magnetische component had en hij had de detectie van hartritmeproblemen door de ICD vier keer opgeschort voordat hij het aan zijn zorgteam meldde.

“Voor zover wij weten is dit het eerste gerapporteerde geval van magnetische reversie van een ICD door een e-sigaret”, aldus senior onderzoeker Usha B. Tedrow, MD, MPH en hoofdauteurs Julie B. Shea, MS, RNCS, Martin Aguilar, MD en William Sauer, MD, van de Cardiovascular Arrhythmia Service van Brigham and Women’s Hospital en de Harvard Medical School, Boston, MA, VS. “Gezien het toenemende gebruik van e-sigaretten wereldwijd, lijkt erkenning van deze potentieel ernstige interactie klinisch belangrijk.”

Een 48-jarige man met een ICD meldde dat hij zijn apparaat verschillende keren “piepte”, zowel thuis als op kantoor. Er waren geen nadelige symptomen geassocieerd met het piepen en bewaking op afstand ontdekte dat het apparaat normaal werkte. De patiënt ontkende elke magnetische blootstelling, maar gegevens van de ICD-fabrikant vonden vier gevallen van magneetinteracties met het apparaat, overeenkomend met wanneer de patiënt de toon hoorde.

Bij verdere ondervraging herinnerde de patiënt zich dat hij zijn e-sigaret (JUUL-vape-apparaat) gebruikte, die hij vaak in zijn linkerborstzak opsloeg, bovenop de ICD. Toen het zorgteam het apparaat tegen zijn ICD hield, veroorzaakte het een constante magneettoon. De patiënt werd voorgelicht over het belang om elk type magneet weg te houden van zijn ICD. De website van JUUL raadt aan om e-sigaretten weg te houden van sleutelkaarten, creditcards en andere items met magnetische strips, evenals pacemakers.

“Magneten zijn alomtegenwoordig in in de handel verkrijgbare elektronische apparaten. Ze kunnen op moeilijk te herkennen manieren worden geïntegreerd. Hoewel fabrikanten niet routinematig verplicht zijn de sterkte van de magnetische velden en veiligheidsinformatie voor interferentie met medische apparatuur te specificeren, is de algemene aanbeveling is dat elk draagbaar elektronisch of magnetisch apparaat op een afstand van minimaal 15 tot 30 cm van een implantaat wordt gehouden, “merkten Dr. Tedrow en mevrouw Shea op.

Er zijn in de handel verkrijgbare magnetische veldmeters en zelfs verschillende smartphonetoepassingen die kunnen worden gebruikt om de sterkte van een magneet te schatten. Praktisch gesproken hebben de meeste cardiale implanteerbare apparaten een bovengrens voor magnetische blootstelling van 10G en fabrikanten bevelen doorgaans een veiligheidsmarge van 2: 1 aan voor een veilige klinische operatie. “Als zodanig zou het vinden van de afstand waarop het magnetische veld 5G of minder is, in principe voldoende ruimte bieden voor een veilige klinische werking van implanteerbare hartapparaten”, voegde Dr. Aguilar eraan toe.

“Beoefenaars moeten waakzaam blijven met betrekking tot het gebruik van nieuwe technologie door hun ICD-patiënten. In ons geval was er geen nadelig effect van de interactie van de e-sigaret met het apparaat, maar als dit was gebeurd tijdens een tachycardie-episode, had het kunnen zijn had ernstige, misschien zelfs dodelijke gevolgen, “waarschuwden Dr. Tedrow en mevrouw Shea.