Slechts 35% van kinderen blijkt echt een blindedarmontsteking te hebben

Duizenden Britse kinderen ondergaan elk jaar onnodige appendix-chirurgie in de NHS, onthult een nieuwe studie.

Chirurgie voor appendicitis is de meest voorkomende noodoperatie bij kinderen. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het VK het hoogste gerapporteerde nationale percentage van ‘normale appendicectomie’ heeft, waarbij kinderen een operatie ondergaan wegens vermoede appendicitis, maar laboratoriumonderzoek van de verwijderde appendix dit tegenspreekt.

Hoewel de meeste kinderen die een verkeerde diagnose krijgen zouden verbeteren zonder verdere behandeling blijkt dat de onnodige operatie zeer stressvol kan zijn voor kinderen en hun ouders en kan leiden tot postoperatieve complicaties.

Chirurgische experts aan de Universiteit van Birmingham leidden de studie namens de West Midlands Research Collaborative en publiceerden hun bevindingen vandaag in The Lancet Child & Adolescent Health.

Deze studie omvatte kinderen van 5 tot 15 jaar met vermoedelijke blindedarmontsteking uit 139 ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De studie verzamelde gegevens van zowel algemene districtsziekenhuizen als gespecialiseerde kinderziekenhuizen in elke Britse regio, waardoor de bevindingen in het Verenigd Koninkrijk generaliseerbaar zijn.

Aneel Bhangu, Senior Lecturer in Surgery aan de University of Birmingham en Consultant Colorectal Surgeon bij University Hospitals Birmingham: ‘Appendicectomie is de meest voorkomende spoedoperatie bij kinderen. Onze studie wees uit dat de diagnose in het algemeen verkeerd is voor een op de zes kinderen die een appendicectomie ondergaan en dat een normale appendix wordt verwijderd. Dit legt een onaanvaardbare last op zowel kinderen als hun verzorgers. ”

Over het algemeen heeft ongeveer een derde (34,5%) van de kinderen opgenomen in het ziekenhuis met vermoedelijke blindedarmontsteking daadwerkelijk een blindedarmontsteking. Kinderen die wel een operatie ondergaan, hebben echter een hoge normale appendicectomie: 11,9% bij kinderen van 5-10 jaar, 16,0% bij jongens van 11-15 jaar en 22,4% bij meisjes van 11-15 jaar.

Onderzoekers benadrukken dat dringende verbeteringen nodig zijn om het aantal patiënten dat onnodige operaties ondergaat te verminderen. Ze stellen voor dat alle kinderen met vermoedelijke blindedarmontsteking routinematig een risicoscore krijgen met behulp van de Shera-score, die volgens hen de best presterende risicoscore is voor appendicitis. De studie suggereert dat de meeste kinderen met een laag risico vroegtijdig kunnen worden ontslagen; meer dan de helft van deze patiënten heeft niet-specifieke buikpijn en de meeste andere diagnoses vereisen geen specifieke behandeling.

De onderzoekers bevelen aan dat, om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste diagnose krijgen, alle patiënten met een gemiddeld risico en een hoog risico dringend nodig zijn om de kwaliteit van echografie te verbeteren. Ervoor zorgen dat alle kinderen met een gemiddeld risico en een hoog risico voorafgaand aan chirurgie een hoogwaardige echografie ondergaan, kan onnodige chirurgie verminderen en een totale besparing voor de NHS van £ 4,4 miljoen per jaar opleveren.

Dr. Dmitri Nepogodiev, een van de onderzoeksleiders, merkte op: “Het is belangrijk dat kinderen de juiste diagnose krijgen voordat een beslissing wordt genomen om te opereren. Ultrageluidscans hebben het voordeel dat ze in tegenstelling tot CAT-scans kinderen niet blootstellen aan straling. Ze zijn in andere landen een effectief diagnostisch hulpmiddel gebleken, maar we hebben geconstateerd dat echografie in het VK vaak geen uitsluitsel geeft. Ziekenhuizen moeten 7 dagen per week echografie beschikbaar stellen door personeel dat speciaal is getraind om te beoordelen op acute appendicitis bij kinderen. “