Draagbare sensor voorspelt verergering van hartfalen

Een nieuwe draagbare sensor die werkt in combinatie met kunstmatige intelligentietechnologie zou artsen op afstand kunnen helpen bij het detecteren van kritieke veranderingen in hartpatiënten dagen voordat zich een gezondheidscrisis voordoet en ziekenhuisopname zou kunnen voorkomen, volgens een onderzoek onder leiding van University of Utah Health en VA Salt Lake City Health Zorgsysteem wetenschappers.

De onderzoekers zeggen dat het systeem uiteindelijk kan helpen om tot één op de drie hartfalenovernames in de weken na de eerste ontslag uit het ziekenhuis te voorkomen en patiënten te helpen een betere kwaliteit van leven te behouden.

“Deze studie laat zien dat we de waarschijnlijkheid van ziekenhuisopname voor hartfalen aanzienlijk kunnen voorspellen voordat artsen en patiënten weten dat er iets mis is”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Josef Stehlik, MD, MPH, co-chef van het geavanceerde hartfalen programma bij U of U Health.

“Als we veranderingen in het hart voldoende vroeg kunnen detecteren, kunnen artsen snelle interventies initiëren die re-hospitalisatie kunnen voorkomen en verergering van hartfalen kunnen voorkomen,” voegt Stehlik toe, die ook als medisch directeur van het hartfalen- en harttransplantatieprogramma bij George fungeert E. Wahlen VA Medisch centrum in Salt Lake.

De studie verschijnt in Circulation: Heart Failure, een tijdschrift van de American Heart Association.

Ongeveer 6,2 miljoen Amerikanen leven met hartfalen en het is de beste ontslagdiagnose in het ziekenhuis. Tot 30% van deze patiënten zal waarschijnlijk binnen 90 dagen na ontslag naar het ziekenhuis worden heropgenomen met terugkerende symptomen, waaronder kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping . In veel gevallen vermindert ziekenhuisopname het vermogen van een patiënt om zelfstandig voor zichzelf te zorgen.

“Die personen die herhaaldelijk in het ziekenhuis zijn opgenomen voor hartfalen, hebben een aanzienlijk hogere mortaliteit”, zegt Biykem Bozkurt, M.D., Ph.D., co-auteur van de studie, directeur van het Winters Center for Heart Failure Research aan het Baylor College of Medicine in Houston. “Zelfs als patiënten overleven, hebben ze een slechte functionele capaciteit, slechte inspanningstolerantie en een lage kwaliteit van leven na ziekenhuisopnames. Deze patch, dit nieuwe diagnostische hulpmiddel, kan ons mogelijk helpen ziekenhuisopnames te voorkomen en de status van de patiënt te verminderen.