Draagbare apparaat controleert hoeveelheid opioïden in het lichaam

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Washington (UW) heeft een draagbaar apparaat ontwikkeld om een ​​overdosis opioïden op te sporen en ongedaan te maken. Het apparaat, dat als een insulinepomp op de maag wordt gedragen, voelt wanneer iemand stopt met ademen en bewegen, en injecteert naloxon, een levensreddend tegengif dat de ademhaling kan herstellen.

De resultaten demonstreren het proof-of-concept van een draagbaar naloxon-injectorsysteem, volgens het artikel gepubliceerd in Scientific Reports.

“De opioïde-epidemie is tijdens de pandemie erger geworden en is nog steeds een grote volksgezondheidscrisis”, zegt hoofdauteur Justin Chan, een Ph.D. student aan de Allen School of Computer Science & Engineering van de UW. “We hebben algoritmen gemaakt die op een draagbare injector werken om te detecteren wanneer de drager stopt met ademen en automatisch naloxon injecteren.”

Co-auteur Jacob Sunshine, universitair hoofddocent anesthesiologie en pijngeneeskunde aan de UW School of Medicine, zei dat één van de unieke aspecten van overdoses opioïden is dat naloxon, een goedaardig medicijn, zeer effectief is en levens kan redden als het tijdig kan worden toegediend.

Het UW-team wil deze apparaten op grote schaal beschikbaar maken, waarvoor eerst goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration vereist is. De FDA werkt momenteel aan het versnellen van de inspanningen om dit kritieke probleem voor de volksgezondheid aan te pakken en heeft onlangs speciale richtlijnen vrijgegeven voor injectoren voor noodgevallen.

In een meerjarige samenwerking werkten de UW-onderzoekers aan het prototype met West Pharmaceutical Services uit Exton, Penn, dat een draagbare onderhuidse injector ontwikkelde die veilig medicijnen toedient.

Het onderzoeksteam combineerde dit injectorsysteem met sensoren en ontwikkelde een algoritme om het levensbedreigende ademhalingspatroon te detecteren dat optreedt wanneer mensen opioïde toxiciteit ervaren.

Co-auteur Shyam Gollakota, een UW-professor in computerwetenschappen en techniek, zei dat het apparaat mensen in verschillende stadia van opioïden gebruiksstoornis kan helpen om overlijden door een ongeval te voorkomen.

“Deze draagbare auto-injector kan het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van overdoses van opioïden verminderen”, zei hij. “We hopen dat het een tastbare impact kan hebben op een grote bron van lijden in dit land.”

Het pilootapparaat bevat een paar versnellingsmeters die de ademhaling meten en een ingebouwde processor die de bewegingsstop detecteert die verband houdt met de ademhaling. Het draagbaar systeem, dat in de Verenigde Staten door de regelgevende instanties is goedgekeurd, activeert de injector bij langdurige apneu.

Het apparaat kan ook via Bluetooth gegevens over ademhalingsfrequenties en apneubewegingen naar een nabijgelegen smartphone verzenden.

Vertaling: Andre Teirlinck